Ramazanska poruka hafiza Sulejmana Bugarija: “Neka nam ovaj Ramazan prašinu sa naših duša sapere”

Hafiz Sulejman Bugari oglasio se povodom svetog mjeseca muslimana, koji nastupa večeras po zalasku sunca.

Inače, Bugari svojim riječima, lijepim porukama, kao i poučnim životnim pričama dotiče srca ljudi i podstiče na razmišljanje.

Njegovu objavu prenosimo u cjelosti:

“Hvala Allahu na svakome dahu. Neka je Njegov salavat i selam na Miljenika Muhammeda, a.s., na njegovu uzoritu porodicu, na ashabe, ugledne prijatelje i na sve duše koje žele od lošeg zapostiti.

O, željne duše, šta smo to postigli onim što smo u životu i u društvu napravili?

Sve se vidi na pozornici svijeta! Život bez beriketa (blagoslova) i stvarnog dostignuća je bolan, usamljen, poremećen duhovno žedan i besmislen.

Taj beriket gubi pojedinac, a i zajednica, kad se veliča sve mimo Njega i kad se voli i uvažava sve mimo čovjeka.

Na nekoliko mjesta u Kur’anu, Gospodar svjetova ponavlja: ‘…Ne koristi im i ne mogu ništa onim što su radili, stekli.’

Ovakvi pojedinci i zajednice su okićene lažnim sjajem i prividnim uspjehom. Možda su oni i stigli do svojih materijalnih i egoističnih želja i ciljeva, ali istinski ništa nisu postigli.

Jer nismo okusili post od svega što skrnavi Božije propise i ljudsku čast.

Zato Gospodar svjetova podsjeća svoje robove, a posebno vjernike, da iskoriste ponovnu priliku za duhovnu reintegraciju i sigurnu orijentaciju ka originalnosti, smislu i vječnoj ljepoti.

Posljednji poslanik Muhammed, a.s., nam je zato preporučio da molimo upravo za redovni beriket i istinsko postignuće, koje nam se nudi u mjesecu kojeg duše željno očekuju. Kako da ne, kad se u njemu svima prašta, sem zlobniku.

Braćo i sestre, plemenite duše, ako ozbiljno želimo oživjeti naše odnose, očistiti naše veze, uozbiljiti svoj život, da dobro pobijedi zlo, onda iskreno i bićem zamolimo Svevišnjeg Allaha poznatom Poslanikovom, a.s., dovom: ‘O, Allahu, daj nam beriket (blagoslov) u mjesecu Redžebu, Ša’banu i daj nam da dostignemo noći Bedr i Kadr te blagodati Ramazana.’

Neka nam ovaj Ramazan prašinu sa naših duša sapere, sve negativno u nama sprži i neka nam post od lošeg omili!

Svima nama nek je Ramazan mubarek, berićetan i plemenit”, navodi u ramazanskoj poruci hafiz Sulejman Bugari.