Rusi se žalili Turcima da Ukrajinci koriste njihove dronove, Bayraktar TB2 prozvan “ubicom ruskih tenkova”

Rusija se turskim dužnosnicima požalila da ukrajinska vojska koristi dronove proizvedene u Turskoj.

Govoreći na brifingu za medije, turski dužnosnik rekao je da je Ankara rekla Moskvi da je turski proizvođač dronova Baykar Technologies privatna kompanija i da je ukrajinska kupnja dronova završena prije rata.

Prema CNN-u, ukrajinski dužnosnici proglašavaju Baykarove bespilotne letjelice Bayraktar TB2 kao jedno od najučinkovitijih oružja u svom arsenalu.

Prozvani su “ubicama ruskih tenkova”.

Prošle sedmice CNN je dobio rijedak pristup proizvodnom pogonu Baykar u Turskoj te razgovarao s glavnim tehnološkim direktorom Selcukom Bayraktarom.

Bayraktar, koji je zet turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, rekao je da dron radi ono za što je dizajniran.

Podsjetimo, društvene mreže su svojevremeno osvojili snimci kako, navodno, Bayraktar dronovi uništavaju ruske tenkove.

Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ukrajine na službenom profilu na Facebooku podijelio je sredinom marta snimak ukrajinskog vojnog uspjeha u ratu protiv ruskih snaga.

Na snimku se vidi Bayraktar koji uništava kontrolnu ploču neprijateljske artiljerije.

Njihov argument je da su sva oružja različita: snažne rakete, željezne mašine. Mi imamo samo jedan komentar na sve argumente – Bayraktar”, navodi se u opisu videa.

Ukrajina je jedna od zemalja koja je među prvim nabavila Bayraktar, a to joj se uveliko već isplatilo, barem ako je suditi po snimkama koje kruže društvenim mrežama.

Inače snimci prvih uništavanja Bayraktarom znatno su djelovali na moral ukrajinskih vojnika koji se više nisu osjećali bespomoćno.