Sabit Iztarčina kritikovao Novalićevu objavu: “Opljačkaše nam državu pod okriljem vjere”

Poznata satirična Facebook stranica “Sabit Iztarčina” reagovala je na objavu premijera Fadila Novalića kako pije kafu nakon iftara.

Ova objava nije satirična kako smo to navikli od “Sabita”, već više realna i bez sarkazma je privukla veliku pažnju naše javnosti.

Sabit je ukazao na to da se vjera i politika se previše prepliću u našem društvu, ali da nove generacije već “ne padaju na iste priče“.

Sabit Iztarčina je vrlo otvoreno napisao da na “opljačkaše državu pod okriljem vjere”.

Opljačkaše nam državu pod okriljem vjere. Mi ne padamo na iste priče kao stare generacije, da sve učinjeno zaboravimo samo zato što se slikate u džamiji, ili kako iftarite.

Pokažite nam djelima da ste vjernici: ne kradite, ne uzimajte što nije vaše, ne zapošljavajte nesposobne, familiju itd.“, napisao je Sabit.

Zatim se Sabit pozvao na riječi Poslanika Muhammeda o nepravednim vladarima.

Kada je Poslanik Muhammed a.s. opisivao nepravedne vladare, rekao je:

‘Poslije mene pojavit će se namjesnici koji će lagati i nepravdu nanositi, pa onaj ko bude potvrđivao njihove laži i pomagao ih u njihovoj nepravdi nije moj niti sam ja njegov, niti će stići do mog Havda’.

A onaj ko im se suprotstavi, spašen je, onaj ko ih bude izbjegavao siguran je, ili samo što se nije osigurao, a onaj ko im bude saučesnik u dunjaluku i sam je od njih“, naveo je Sabit na svom Facebook profilu.

Inače, objava Novalića kako pije kafu nakon iftara naišla je na brojne reakcije.

Kahva poslije iftara, poseban osjećaj. Elhamdulillah“, napisao je Novalić uz fotografiju.

Nemali broj osoba reagovao je poput Sabita, te je uputio oštre kritike premijeru.

S druge strane, također je veliki broj onih koji se dive promocijom islamskih vrijednosti.