SBB zatražio od ministrice Turković da već danas proglasi ruske diplomate u BiH “nepoželjnim”

Stranka za bolju budućnost zatražila je od ministrice vanjskih poslova Bisere Turković da još danas da rusko diplomatsko osoblje u Bosni i Hercegovini proglasi “nepoželjnima”.

Ovo dolazi kao reakcija na Putinovu glasnogovornicu Zaharovu koja je jučer na najbrutalniji i najmorbidniji način na svjetskoj medijskoj pozornici iznijela šokantnu tvrdnju kako svijet, “umjesto što treba suditi Putinu za ratne zločine u Buči, treba suditi režiserima produkcije u Srebrenici”.

Tako je aludirala da se u Srebrenici nije desio genocid, već se radilo o “produkciji” ili “režiji”.

Najoštrije osuđujemo izjavu glasnogovornice Putinovog zločinačkog i agresorskog režima!

Tvrditi da je presudom dokazani genocid u Srebrenici režiran, tvrditi da su ukrajinske snage u Buči same brutalno ubijale vlastite građane i civile, veoma podsjeća na Miloševićevu i Karadžićevu propagandu iz 90-tih, kada su na sličan način tvrdili da je časna Armija RBiH sama granatirala Sarajevo, može samo osoba ili režim koji je potpuno izgubio moralni, ljudski i civilizacijski kompas!

Nakon što je ambasador Rusije Igor Kalabuhov javno zaprijetio BiH i njenim građanima, SBB poziva ministricu vanjskih poslova Biseru Turković da već danas pokrene proceduru proglašavanja cjelokupnog diplomatskog osoblja u Ambasadi Rusije u BiH ‘nepoželjnima’.

Ambasador Kalabuhov je već davno izašao iz okvira dobrih diplomatskih odnosa s BiH, a potezi koje čini Rusija u Ukrajini te sramne izjave koje iznose najviši Putinovi zvaničnici i saradnici ne smiju proći bez posljedica.

Svjesni činjenice da zbog nepostojanja konsenzusa u Predsjedništvu BiH, jer bi Milorad Dodik kao eksponent ruske politike u BiH glasao protiv, naša zemlja ne može proglasiti ambasadora Kalabuhova personom non grata, apeliramo na Turković da se ugleda na njemačku ministricu vanjskih poslova i proglasi ostale zvaničnike u Ambasadi Rusije u Sarajevu ‘nepoželjnima’“, navode iz SBB-a.

Podsjetimo, Majke Srebrenice su ranije danas reagovale na izjavu govoreći kako ova izjava dokazuje da Zaharova i vlast u Rusiji “podržavaju one koji su počinili genocid”.

Svojom izjavom o genocidu u Srebrenici, Marija Zaharova pokazuje da ona i vlast u Rusiji ne samo da podržavaju one koji su počinili genocid već i dokazuju da je i Rusija imala ulogu u negiranju i omalovažavanju žrtava. To sve dokazuje veto iz 2015. godine”, navele su Majke Srebrenice.

Ranije je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković kazala kako je neprihvatljivo da Ruska Federacija negira presude i dokazane činjenice o genocidu u Srebrenici.

Apsolutno je neprihvatljiv i historijski falsifikat način na koji pojedini zvaničnici Ruske Federacije već duže vrijeme u javnim istupima negiraju sudski dokazane i međunarodno priznate činjenice o genocidu u Srebrenici”, napisala je Turković na Facebooku.

Dodaja da je takva zloupotreba najgoreg zločina na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata u propagandne svrhe za svaku je osudu.

Vijeće sigurnosti UN čiji je Ruska Federacija stalni član je 1993. godine osnovalo je ICTY koji je u brojnim pravosnažnim presudama dokazao genocid u Srebrenici”, podsjeća Turković.

Šta je kazala Zaharova?

Podsjećamo, Američki predsjednik Joe Biden prokomentarisao je objavljene snimke iz ukrajinskog grada Buče, te opet za Putina rekao da je ratni zločinac.

Ubrzo mu je odgovorila glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Odlična ideja, neka počnu s bombardiranjem Jugoslavije i okupacijom Iraka. Također mogu dodati i režisere produkcije u Srebrenici”, napisala je Zaharova.

Tako je ona aludirala da se u Srebrenici nije dogodio genocid (unatoč sudskoj presudi koja kaže suprotno i brojnim svjedočanstima užasa koji se u Srebrenici dogodio).

Mogu tu dodati i trgovinu organima na Kosovu. Kad završe s tim, mogu se pozabaviti i bacanjem nuklearne bombe na Japan, kad su već kod toga”, napisala je Zaharova.