Schmidt pozdravio britanske sankcije: “Dodik i Cvijanović moraju snositi posljedice svojih djela”

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Christian Schmidt, oglasio se nakon sankcija koje je Velika Britanija uvela dvojcu Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović.

Schmidt je poručio da su uvedene sankcije u skladu sa činjenicom da oni nisu ispunili čak ni osnovne zahtjeve koje treba da ispuni odgovorna politika.

Dodaju je da su sankcije rezultat stalnog kršenja Ustava i vladavine prava što čine Dodik i Cvijanović.

Schmidt se zahvalio Velikoj Britaniji na opredijeljenosti za stabilnost i sigurnost Bosne i Hercegovine.

Te sankcije se odnose na Dodika i Cvijanović, a ne na Republiku Srpsku i njen narod. Oni su propustili svaku priliku da se vrate konstruktivnom dijalogu, za dobrobit ljudi u ovoj zemlji, uključujući i ljude u Republici Srpskoj.

Umjesto toga, izabrali su da ugroze Daytonski mirovni sporazum i Ustav. Morat će snositi posljedice svojih riječi i djela, a britanske sankcije su nastavak posljedica koje su počele u januaru, američkim sankcijama”, rekao je Schmidt.

O suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine ne može se pregovarati, pokušaji podrivanja državnih institucija nisu prihvatljivi. Pozivam sve političare da budu svjesni da su izabrani da služe državi i ljudima BiH”, zaključio je visoki predstavnik.

Podsjetimo, brojne reakcije uslijedile su nakon što je obznanjena vijest o sankcijama.

Dodik je kazao da ga nije briga za te sankcije jer u toj zemlji nije bio deset godina, te da nema nikakvu imovinu tu.

Cvijanović je s druge strane malo više od Dodika pokazala razočarenje, te je rekla da ako su ove sankcije jedan od načina obračunavanja sa izabranim predstavnicima iz RS da je onda ona spremna u ime građana snositi takve posljedice.

Bitno je naglasiti da su političari iz manjeg bh. entiteta osudili sankcije, dok su u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine političari podržali sankcije.

Među njima su i druga dvojica članova Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović.

Također, jedan broj političara istakao je da je sada Christian Schmidt na redu da koristi svoje ovlasti.