Šefik Džaferović: Jedini put za mir i stabilnost je da Dodik povuče sve poteze

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović smatra da je najava člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će samo prolongirati neustavno preuzimanje nadležnosti države u oblasti vojske i odbrane predstavlja dodatni zapaljivi Dodikov potez kojim destabilizira situaciju u Bosni i Hercegovini.

Kazao da je jedini pravit put da Dodik povuče sve poteze koje je poduzeo.

Jedini put kojim se može osigurati stabilnost i zacementirati mir jeste da Dodik povuče sve poteze koje je poduzeo protiv Ustava Bosne i Hercegovine, Dejtonskog mirovnog sporazuma i 27 godina njegove implementacije.

To između ostalog znači da prihvati odluku visokog predstavnika o suspenziji Zakona o nepokretnoj imovini, te da prestane sa napadima na Dejtonski sporazum i njegovu reformsku implementaciju, bez ikakvih odgoda i prolongiranja”, kazao je Džaferović.

Istakao je da “ne može entitet preuzimati nadležnosti države ni sada ni za šest mjeseci, a ta priča je trebala biti davno zaključena ne samo oko vojske”.

I sasvim je jasno da je Dodik ponovo aktuelizira vođen opasnim namjerama. Najaviti formiranje neustavne vojske entiteta, u ovako napetoj situaciji u Evropi nakon ruske invazije na Ukrajinu, može samo lice koje je, radi svojih interesa, spremno potkopavati mir.

Od najvećeg interesa za očuvanje Dejtonskog sporazuma, sigurnosti i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i regionu jeste da se Dodik zaustavi, jer je mir u Bosni i Hercegovini i Evropi važniji od jednog destruktivnog političara”, dodao je Džaferović.

Šta je kazao Dodik?

Milorad Dodik, lider SNSD-a u intervjuu za beogradski list “Politika” govorio je i o potezima koji su se ranije najavljivali u Narodnoj skupštini RS, a to su vraćanje nadležnosti sa nivoa Bosne i Hercegovine na nivo entiteta RS.

Kako je Dodik objasnio za ovaj list da je situacija u Ukrajini mnogo toga promijenila i sada su stvari mnogo drugačije i da se sa pojedinim pitanjima treba malo sačekati.

Njemačka traži da poništimo zaključke koje smo o tome donijeli, a odnose se na suspendovanje ingerencija BiH kao što su vojska, indirektni porezi jer znaju da je postojanje tog dokumenta za nas obaveza, koju ćemo mi sprovesti. Logika nalaže da zbog novih okolnosti te poslove prolongiramo za još šest mjeseci.

Ne jurišamo nigdje, ali mogu da kažem da su svi dokumenti urađeni i spremni. Čeka se procedura, ali trenutak za to ćemo mi da odredimo. Zbog konstelacije odnosa bilo bi glupo da nekome bodemo oči.

Okolnosti za našu borbu bile su povoljnije do ove situacije u svijetu. Oni sada ubrzavaju priču protiv RS, računajući da su za vreme sukoba u Ukrajini za njih veoma povoljne okolnosti.

Naša procjena je da s nekim pitanjima treba malo sačekati, mada nas zbog toga prozivaju oni koji nisu smijeli ni učestvovati u donošenju djelimično sprovedenih zaključaka”, kazao je Dodik za Politiku.