Semir Efendić se oglasio o Lipovači: “Bio je na meti politički motivisanih pravosudnih procesa, sada je slobodan”

Semir Efendić se oglasio nakon burnih reakcija što se Hamdija Lipovača, bivši premijer Unsko-sanskog kantona te bivši gradonačelnik Bihaća i visokopozicionirani kadar SDP-a, učlanio u Stranku za BiH.

Efendić je kazao da je Lipovača najobrazovaniji političar iz Krajine, ali da je postao meta drugih pravosudnih procesa koji su politički motivisani.

Hamdija Lipovača je iskusan i politički najobrazovaniji političar iz Krajine u proteklih 20 godina. U jednom trenutku imao je podršku čitave Krajine i više od 35 hiljada glasova na izborima.

Kao političar sa toliko snage i uticaja našao se, po mom mišljenju, na meti politički motivisanih pravosudnih procesa zbog kojih je udaljen sa pozicije premijera kantona prije sedam godina“, kazao je Efendić.

Spomenuo je i predmete koji su vođeni protiv Lipovače.

Protiv njega je pokrenuto čak šest postupaka po različitim osnovama uglavnom proceduralne naravi. Sedam godina poslije, tri optužnice su odbačene kao neosnovane, u dva predmeta su izrečene uslovne kazne i sve je to još u žalbenim procesima koji se izgleda neće završiti ni u narednih sedam godina.

U međuvremenu vrijedi se osvrnuti na drugu stranu ili vrh pravosuđa naše države, od glavnih tužilaca Milorada Barašina, Gorana Salihovića, Gordane Tadić pa i predsjednika VSTV Milana Trgeltije i načina i okolnosti pod kojima su okončali svoje mandate na najodgovornijim pravosudnim pozicijama.

Tek tada postaje jasno kako je moguće da se u našoj zemlji vode takvi sudski postupci i traju po sedam ili deset godina“, kazao je Efendić.

Kazao je da Lipovača nema ograničenja za političko djelovanje.

Lipovača je slobodan čovjek. Nema nikakvih pravnih ograničenja niti prepreka za političko djelovanje, a ako i kada ih bude imao, neće moći obavljati ni stranačke funkcije. Stranka za BiH nosi političku odgovornost za svaki svoj politički potez pa i za imenovanje Hamdije Lipovače na mjesto povjerenika SBiH za Unsko-sanski kanton. Vjerujemo u njegov uspješan rad na ovom zadatku“, zaključio je Efendić.

“Ramazan je, halalim vam”

Podsjetimo, informacija o pristupu Lipovače u Stranku za BiH potvrđena je sinoć na svečanoj sjednici stranke povodom 26. godišnjice osnivanja.

Lipovača je odmah imenovan za povjerenika Stranke za BiH u Unsko-sanskom kantonu.

Lipovača je itekako poznata politička figura u državi, naročito kroz djelovanje u SDP-u, a za njega su se vezale i brojne pravosudne afere.

Za neke je oslobođen, a za neke osuđen.

Podsjetimo Lipovača je na izborima 2018. imao i jednu kratku epizodu gdje se dovodio u vezu sa SBB-om, a sada je političku sreću odlučio potražiti u novoj stranci.

Međutin, nakon što je objavljena vijest da je Hamdija Lipovača, sada već bivši SDP-ovac, pristupio Stranci za BiH uslijedile su različite reakcije.

Reakcije su mahom negativne, što zbog činjenice da je Lipovača pravosnažno osuđivan za koruptivna djela dok je bio funkcioner u ime SDP-a, što zbog samog čina “promjene stranačkog dresa” koji u pravilu izaziva negativne konotacije.

Bivši premijer USK-a i bivši gradonačelnik Bihaća, jutros se oglasio na svoj Facebook stranici.

Poštovani prijatelji i javnosti, kao što ste mogli pročitati iz medija, jučer me je Predsjedništvo Stranke za BiH imenovalo za svog povjerenika za Unsko-sanski kanton. Znam da će mnogi biti iznenađeni, nekima će biti drago, nekima neće. Kao i sve u životu.

Prvo da kažem da, kad je moj SDP u pitanju, da mu želim svaki procvat i uspjeh i uvijek će biti ‘moj SDP’. Nažalost i pored poziva i obećanja, nije bilo iskrene želje i volje drugova da budem dio te kuće. Toliko o tome“, kazao je Lipovača.

Smatra da možemo pomoći ovoj stranci da djeluje na državnom nivou.

Predsjednik Semir Efendić me je pozvao i pitao da li bih pomogao da vratimo priču o državi na prvo mjesto. Danas je rijetko ko zadovoljan, bez obzira iz kojeg naroda dolazi. Smatram da mogu pomoći da svi nađemo zajednički pristup o BiH, koja jeste i mora biti svih nas. Ja znam da je to moguće. Da zadovoljni budu Bošnjaci i Srbi i Hrvati i svi žitelji.

Dok se u prvi plan guraju teme rata, podjela, blokada i svađa, litra ulja je 5,60 KM, kila mesa i do 30 KM. A glad i neimaština tek slijedi.

Gospodin Efendić, kao mlad i uspješan čovjek i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo mi je dao energiju da pokušamo. Zajedno“, dodao je on.

Obratio se i komentatorima koji nisu podržali ovakvu odluku.

Što se tiče pljuvača, botova, znanih i neznanih lažnih profila, ramazan je, halalim vam.

Pozivam sve Krajišnike, članove SBiH, njihove porodice, moje prijatelje, ljude koji se žele angažovati da pomognu i meni i SBiH u radu, da mi se slobodno jave.

Bez obzira šta ko govorio, sva tri naroda i ostali građani mogu i moraju napraviti BiH po mjeri svih nas. Znam”, poručio je Lipovača.