Serhii Miniailo: “Istina je na našoj strani, ne sumnjamo da ćemo pobijediti zlo”

U Sarajevu je danas održan mirni skup podrške narodu Ukrajine pod nazivom “Stojimo uz Ukrajinu”.

Brojni građani Sarajeva, političari, aktivisti, ali i poznate ličnosti iz svijeta kulture i umjetnosti pružile su podršku ukrajinskom narodu, te osudile rat i rusku agresiju.

Okupljenima se obratio i Serhii Miniailovi, otpravnik poslova Ambasade Ukrajine u BiH.

Istakao je da su “ovi aprilski dani vrlo značajni za Sarajevo i cijelu BiH”.

Zamolio je prisutne da minutom šutnje odaju počast borcima koji su za slobodan život svog naroda dali ono najdragocjenije, svoj život.

Molim vas da šutnjom poštujemo i uspomenu na hiljade nenaoružanih žena i djece koji su postali žrtve okupatora koji po cijenu tuđeg života nastoji ostvariti pakleno bolesne snove i koji sve drugačije vide kao opasno i zlo“, rekao je Miniailo.

Kako je naveo, već 45 dana Ukrajinci se bore, a njemu je teško pronaći riječi kojima bi opisao svoje osjećaje.

Ljutnja, užas, bijes, žudnja za osvetom – čini mi se da su ove i bilo koje druge riječi koje opisuju emocije previše banalne i zastarjele, nakon onoga što vidim na fotografijama i snimcima iz ukrajinskih gradova.

Već milion Ukrajinaca su prestali da se čude akcijama moskovskih horda koji su nasrnuli na Ukrajinu s ciljem da ubijaju, pljačkaju, siluju i uništavaju za sva živa bića“, kazao je Miniailovi.

Izrazio je veliku zahvalnost svim državama koje pružaju podršku njegovoj zemlji.

Međutim, uz duboku zahvalnost stranim liderima i državama koje nam pomažu da odbranimo pravo na život i nezavisnost države, zanima me kako je moguće biti gluh, slijep, neutralan, ravnodušan prema ljudskoj patnji i tuzi miliona ljudi.

Uvjeren sam da prema tuzi niko ne može neutralan i ravnodušan. Za sve dolazi vrijeme osvete i plaćanja računa. Nakon naše pobjede i sloma moskovske fašističke države, politolozi i filozofi će dugo vremena analizirati izvore ove apologije zla koja ima svoje pristalice ne samo u Moskvi već i negdje u Evropi.

Zahvaljujem se što niste ravnodušni, što pronalazite način da pokažete da vam nije svejedno”, rekao je.

Benjamina Karić: “Naše kapije i ruke su otvorene za sve izbjeglice iz Ukrajine”

Podsjetimo, na skupu podrške Ukrajini govorila je i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Poručila je da zajedničkim snagama šalju podršku hrabrom narodu Ukrajine, narodu koji “preživljava nešto slično onome što smo mi preživjeli 1990. godina“.

Trideset godina od početka opsade Sarajeva, najduže opsade u historiji moderne civilizacije. Mislili smo da se rat i agresija nešto što se više neće dogoditi u Evropi. Nažalost, to se desilo.

Hrabri narod Ukrajine preživljava strašne patnje. Hrabri narod Ukrajine proživljava ono što mi dobro znamo kako je i kakav je osjećaj“, kazala je Karić.

Izrazila je nadu da Ukrajinci neće patiti koliko su Bosanci i Hercegovci devedesetih godina.

Želimo pokazati solidarnost. Grad Sarajevo je iz rezerve budžeta izdvojio 20.000 KM i taj iznos će biti uplaćen Crvenom krstu Ukrajine.

Nadamo se da ukrajinski narod neće patiti onoliko dugo koliko su patile Sarajlije i Bosanci i Hercegovci“, dodala je Karić.

Ukrajincima je poručila da su im “kapije grada” širom otvorene.

Iz tog razloga želimo poručiti da narod Sarajeva stoji uz narod Ukrajine. Sve izbjeglice koje žele doći u Sarajevo želim poručiti da su naše kapije i naše ruke širom otvorene“, poručila je gradonačelnica Karić.

Dino Mustafić: “Mi najbolje znamo šta se dešava u Ukrajini, svaka ratna slika doziva prizore iz 90-tih”

Na današnjem skupu podrške narodu Ukrajine govorio je i Dino Mustafić, ugledni režiser i direktor Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Kazao je da je moralna obaveza biti na strani Ukrajine.

Biti na strani Ukrajine jeste moralna obaveza prema pravdi istine. To znači slijediti hrabrost i čovječnost svih naših predaka. Očigledno je da svijet nije izvukao pouke iz opsade gradova u BiH.

Mi znamo da nikad niko na dugi rok ne izvuče pouke jer vidimo kroz rat u Ukrajini da se kroz historijske greške ponavljaju“, kazao je Mustafić.

Podsjetio je da je propaganda o “samogranatiranju” nešto što je nama dobro poznato.

Ratna propaganda o granatiranju spostvenih civila i žrtvovanje gradova već je viđena prije 30 godina kod nas i danas ga lako cijeli svijet čita kao bezličnu laž“, poručio je mustafić.

Dodao je da mi predobro i iz sopstvenog iskustva znamo da apeli ne zaustavljaju ubijanja.

Naš današnji skup je dokaz Ukrajincima da nisu sami, da se oni ovog momenta bore za sve nas. mi znamo koliko je važno boriti se protiv fašizma. Mi ga u BiH nismo porazili.

Vidljiv je na svakom koraku, onaj iz 90-ih. Na ulicama nekih balkanskih susjednih država, kao i, nažalost, bh. gradova sa oslikanim muralima Putinu, i ratnom zločincu Mladiću.

To čine oni koji podržavaju ruski režim, slave rat i navijaju za krv i nasilje“, kazao je Mustafić.

Kazao je da Sarajlije najbolje znaju u čitavoj Europi šta se dešava u Ukrajini.

Svaka ratna slika iz Ukrajine doziva prizore iz 90-tih iz naše zemlje koje su obilazile svijet. One su identične. Imamo potrebu da stanemo na stranu žrtve.

Mi najbolje u Evropi znamo šta se tamo dešava. Ovih dana smo se sjećali 30 godina opsade Sarajeva. Zato je važno da smo tu i jasno damo svoj stav – da uvijek budemo na strani istine i pravde“, kazao je Dino Mustafić, direktor Narodnog pozorišta.

Podsjetimo, brojni građani Sarajeva, političari, aktivisti, ali i poznate ličnosti iz svijeta kulture i umjetnosti pružile su podršku ukrajinskom narodu, te osudile rat i rusku agresiju.

Kako su ranije kazali organizatori, ovaj skup je doprinos grada Sarajeva, njegovog civilnog društva i građana kao podrška narodu Ukrajine i svim nedužnim žrtvama patnje, mržnje i terora.

Organizator protesta je Centar za postkonfliktna istraživanja.

Građani drže brojne transparente kojima osuđuju ruskog agresora, Vladimira Putina i rat.

Na nekim transparentima piše: “Sarajevo voli Kijev”, “Sarajevo je Ukrajina” i “Zaustavite Putina”, ali i “Gospodine Zelenski budite i moj predsjednik”.