Šta smo sve kupili za 10 KM? Ovo je država u kojoj pošten insan ne može preživjeti!

Možda jeste, a možda i niste, ali zamislite da ste glava kuće četveročlane porodice. 

U porodici radi samo jedna osoba i to za minimalnu platu koja je oko 750 KM, a takvih ima najviše u državi!

Zamislite da morate otići u prodavnicu da kupite doručak za dvije odrasle osobe i dvoje djece.

Mi smo zamislili i otišli smo. Imali smo na umu da jedna ovakva porodica ne može potrošiti mnogo novca na doručak, te smo ponijeli samo 10 KM.

Za toliko novca smo kupili mali paket jaja 3,10 KM, najjeftiniji sir za 2,10 KM i dobili smo tačno 200 grama, salamu koja je u nekoj srednjoj klasi za 1,75 KM i dobili smo 206 grama.

Ostalo nam je 1,35 KM, što nije dovoljno niti za najjeftinije mlijeko!

Dakle, ovo i nije neki najzdraviji doručak, niti doručak dovoljan da se najedu svi članovi porodice.

Sigurno nije doručak ni koji jedu premijeri i parlamentarci koji ne dolaze na sjednice kada trebaju npr. da se ukinu akcize na gorivo… Njihov mnogo kvalitetniji doručak u skupštinskim restoranima košta daleko manje.

Dakle, potrošili smo 10 KM nismo se najeli, sira najlošije kvalitete smo dobili dovoljno da svaki član porodice dobije pod dvije kriške, a govorimo o tek jednom obroku. A preporučeno je da imamo pet obroka dnevno, tri glavna i dvije užine.

Sada zamislite da ova porodica mora da opremi djecu za školu, kupi možda i neke slatkiše, napravi neki zdrav obrok, plati režije…

Šta ostaje od života u Bosni i Hercegovini? Da li je moguće kupiti automobil i voziti ga? Da li je moguće otići na odmor? Da li je moguće preživjeti uopšte? Ni sami ne znamo… Ali sit gladnom ne vjeruje…

Prije tri dana Agencija za rad je saopćila da se nezaposlenost u Federaciji BiH u odnosu na početak pandemije Covid-19, smanjila za 27.199 osoba ili 6,75 posto. Ova vijest je trebala da glasi “nije se nezaposlenost smanjila, samo nas je više otišlo iz države”.

Kada vam danas budu političari čestitali Šesti april, budu se sjećali opsade, pošaljite im naš račun koji smo platili 10 KM i pitajte šta su oni jeli jutros…