Stanovnici Stoca traže postavljanje zaštitnih mreža da se spriječe novi odroni stijena

Stanovnici u Stocu uputili su apel za hitno angažiranje Civilne zaštite kako bi se spriječila opasnosti od novih odrona stijena.

U otvorenom pismu upućenom Upravi za civilnu zaštitu HNŽ-a i Federalnoj upravi civilne zaštite, stanovnici Stoca podsjetili su da je taj grad smješten u kotlini okruženoj brdima.

Dodali su da su od petka u strahu od novih podrhtavanja tla.

Pozvali su mjerodavne da izađu na teren, urade analizu sanacije oštećenih stijena, kamenja i podzida te da se postave mreže ili druga vrsta zaštite.

Potencijalno opasne lokacije su: Kukavac, Pogleđe, Novo naselje, Uzinovići, Bokulja, Poplašići, Zagrad, Todorovići, Ćuprija.

Ne smijemo čekati novu žrtvu, moramo hitno reagirati dok ne bude kasno. Već smo zakasnili sačuvati jedan mladi život, potrudimo se da se nikad više ne ponovi ovaj nesretan slučaj koji je sve građane u Stocu ostavio u šoku, nevjerici i žalosti”, navedeno je u apelu Stočana.

Podsjetimo, gradonačelnik Stoca, Stjepan Bošković je na prijedlog tamošnjeg Štaba civilne zaštite proglasio stanje prirodne nesreće.

Stanje prirodne nesreće proglašeno je nakon nekoliko zemljotresa koji su pogodili ovo područje gdje je, nažalost, jedna osoba i smrtno stradala.

Gradonačelnik Bošković je zadužio Gradski štab za procjenu štete da se izvrši procjena nastalih šteta te će navedeni štab u konačnici načiniti i konačni izvještaj.