Švedski ekspert: Nema šanse da Rusija dobije rat, ruska vojska je uništena i Putin neće preživjeti poraz

Nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu, malo se ko usudio konkretno predviđati u kojem bi se smjeru mogla razvijati situacija na istoku Evrope.

No, bivši švedski diplomata Anders Aslund ima čvrst stav – za Al Jazeera Balkans kazao je da Rusija mora izgubiti rat koji je nepromišljeno počela, što će neminovno voditi i ka kraju Putinove „kleptokracije“.

Svoju prognozu Aslund temelji na ogromnom znaju i iskustvu koje ima sa Rusijom i Ukrajinom.

Ovaj ekonomski stručnjak sa oksfordskim doktoratom i adresom u SAD-u, gdje predaje na Univerzitetu Georgetown, predsjednik je Međunarodog savjetodavnog vijeća pri Centru za društvena i ekonomska istraživanja (CASE), no, u prošlosti je bio ekonomski savjetnik vlada Kirgistana, Rusije i Ukrajine, te švedski diplomata u Kuvajtu, Poljskoj, Ženevi i Moskvi.

Početkom 90-tih godina prošlog stoljeća radio je kao visoki savjetnik ruske reformatorske vlade pod predsjednikom Borisom Jeljcinom, na temelju čega je napisao knjigu “Kako je Rusija postala tržišna ekonomija“.

Bio je ekonomski savjetnik i bivšem ukrajinskom predsjedniku Leonidu Kučmi i više je nego upoznat sa društvenim, političkim i ekonomskim prilikama u zemljama bivšeg SSSR-a.

Zanimljivo, dok je radio u Ukrajini, gdje je bio u Nadzornom odboru banke Kredit Dnjepro, bio je žestok kritičar Volodimira Zelenskog, zbog čijih je stavova prema ekonomiji, kako je sam rekao, napustio funkciju.

No, kako je Rusija počela invaziju, meta Aslundovih kritika više nije Zelenski, već ruski predsjednik Vladimir Putin.

Švedski ekonomist zahtijeva da svijet preduzme još rigoroznije mjere prema Rusiji u nastojanju da zaustavi pokolj u Ukrajini.

Mislilm da je najvjerovatniji ishod ruskog rata da Ukrajina pobijedi, Rusija izgubi i da njena vojska doživi kolaps”, kaže Aslund u razgovoru za Al Jazeeru.

A to bi za posljedicu imalo i očekivani kolaps Putinove autoritarne kleptokracije”, poentirao je.

Ono što me najviše iznenadilo je da je Putin bio toliko glup i neinformisan, pa je odlučio početi taj rat. Ukrajinci imaju jednu zanimljivu izreku – ‘robovi ne mogu pokoriti slobodne ljude’.

Većina ruskih vojnika nije čak niti informisana da bi trebali voditi rat, i da je to još rat protiv Ukrajine. S druge strane, ukrajinski vojnici bili su dobro informisani i potpuno motivisani da se bore za svoju naciju”, kaže Aslund.

Kaže da Putinov rat ima za cilj pojačavanje njegove popularnosti u Rusiji i otvaranje mogućnosti da pojača represiju u zemlji, ali da “dugoročnije gledano, ne mislim da Putin može preživjeti veliki vojni podbačaj u Ukrajini i kolaps ruske ekonomije, zbog svog očitog ludila”.

Na pitanje “šta ako Putin ipak uspije izvojevati pobjedu”, Aslund odgovara:

Prije svega, ne mislim da ima ikakve šanse da Putin dobije rat. Napravio je previše grešaka, a preostalo mu je premalo resursa svake vrste, za kojima može posegnuti kako bi promijenio situaciju na frontu. Mislim da on neće još dugo opstati.”

Cijeli intervju možete pogledati na stranici Al Jazeera Balkans.