“Trojka” o zajedničkom kandidatu za Predsjedništvo BiH: “Zašto je vlast u neviđenoj panici i nervozi?”

Stranke “Trojke” oglasile su se danas o zajedničkom kandidatu za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.

Kako kažu, razlog za oglašavanje su medijske špekulacije o kandidatu i razgovorima te podmetanjima od strane vladajućih stranaka.

Posljednjih dana vladajuće stranke iskazuju neviđenu paniku i nervozu u vezi s mogućnosti da ‘Trojka’ sa drugim relevantnim strankama istakne zajedničkog kandidata za člana Predsjedništva BiH.

Moramo priznati da su njihovi strahovi opravdani. Pregovori idu u dobrom pravcu i javnost će blagovremeno saznati ime i prezime kandidata.

Odluka o kandidatu će biti donesena u rokovima predviđenim zakonom. Pregovaramo oči u oči, a ne putem medija. Pregovori, ali i kandidat kojeg izaberemo samo tako mogu imati kredibilitet“, kazali su iz “Trojke”.

Dodaju da su duboko svjesni situacije u kojoj se država nalazi, te u skladu s tim biraju kandidata.

Svi učesnici pregovora su ozbiljni ljudi, duboko svjesni političkog trenutka u kojem se nalaze i vlastite odgovornosti za budućnost Bosne i Hercegovine, koja uveliko zavisi i od toga ko će je predstavljati.

Sigurno neće dopustiti sebi luksuz improvizacije i špekulacije. Mi biramo kandidata za građane ove zemlje i izabrat ćemo onoga za kojeg procijenimo da će imati najveću njihovu podršku. Svi kandidati koji su pristali da se o njima pregovara su visoko moralne ličnosti, s građanskom vizijom Bosne i Hercegovine“, dodaju iz “Trojke”.

Dodaju i da su inicirani razgovori sa većim brojem drugih političkih subjekata u Bosni i Hercegovini na ovu temu.

Cilj tih razgovora je pridobiti široku podršku za pobjedničkog kandidata. U tom smislu, već je ostvaren načelni dogovor sa više partnerskih subjekata širom zemlje.

Ističemo da je državotvorni opozicioni blok koji obuhvaća subjekte iz svih krajeva države čvrst, stabilan, jedinstven i fokusiran na izbornu pobjedu“, naveli su u saopćenju.

Uputili su i poruku političkim strankama koje u “panici” pokušavaju destabilizirati koaliciju.

Orkestrirani pokušaji uspaničene vlasti da destabilizuje i diskredituje opozicijski blok, vođeni po istom obrascu kao i uoči izbora 2018. godine, uz pojačan intenzitet, neće uroditi plodom. SDP BiH, NiP i Naša stranka, uz naše partnere iz cijele zemlje, nastaviti će da vode dijalog koji će dovesti do blagovremenog isticanja imena kandidata za Predsjedništvo BiH i njegove izborne pobjede.

Bez obzira iz koje stranke Trojke dolazio ili bio nestranački i Naša stranka i SDP i Narod i pravda stajat će iza njega svim svojim raspoloživim resursima“, zaključila je “Trojka”.