Tužilaštvo BiH formiralo predmet zbog ploče na Vracama posvećene Mladiću

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine formiralo je predmet zbog postavljanja nove ploče na Vracama sa imenom Ratka Mladića.

Mladić je osuđen za genocid i druge zločine počinjene u BiH, a ploča je postavljena uprkos zakonskoj zabrani davanja podsjetnika osuđenim za ratne zločine koju je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko.

Ploča je obnovljena 8. marta, a dan kasnije Državno tužilaštvo zaprimilo je prijavu.

Više od mjesec dana nakon toga, fomiran je predmet.

Predmet je u radu i postupajući tužitelj zatražio je provođenje aktivnosti na prikupljanju činjenica i dokaza o navedenom događaju, kao i izvršenje određenih provjera. Nakon što se aktivnosti okončaju, bit će donesena tužiteljska odluka u navedenom predmetu”, rečeno je iz Tužilaštva za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Ploču je obnovila Boračka organizacija Istočno Novo Sarajevo, jer je u prethodnom periodu bila uništena, ali negiraju da se njome iskazuje priznanje Mladiću.

Iz ove organizacije tvrde da je ploča postavljena u čast formiranja dva bataljona.

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) u Haagu izrekao je prošle godine drugostepenu presudu kojom je potvrđena doživotna kazna zatvora Mladiću za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Sramotna ploča u čast Ratka Mladića na ulazu u Istočno Sarajevo, na zidovima spomen-parka Vraca, oštećena je tokom 8. januara ove godine.

Ploča je još 2014. godine postavljena u čast osuđenog ratnog zločinca.

Ploču je postavila “Boračka organizacija Istočno Novo Sarajevo” u spomen na “smotru dva bataljona”.

Zbog oštećivanja ploče privedena su dvojica Sarajlija.

Kako smo i ranije objavili, uhapšeni su Elvis G. i Esad J. Međutim, prema saznanjima tada oni su se odmah nakon što su oštetili ploču sami predali policiji.

Oni su ispitani u PS Istočno Sarajevo.

Podsjetimo, Gradsko Vijeće Sarajeva usvojilo je u novembru prošle godine inicijativu vijećnice Alme Čengić kojom se zahtijeva od Kancelarije visokog predstavnika (OHR) da sa ulaza na teritoriju Opštine Novo Sarajevo naloži skidanje ove spomen-ploče.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić kazao je kako ploču neće ukloniti.

Ranije uhapšen Sarajlija zbog “farbanja” ploče

Sanel Mahmutović iz Vogošće krajem novembra je uhapšen zbog sumnje da je oštetio spomen-ploču tako što je zalio zelenom bojom 17. novembra.

Na slobodu je pušten 1. decembra, a za Radio Slobodna Evropa je kratko rekao da zna da je uhapšen zbog boje koju je izlio na ploču, ali da ne zna detalje djela koje mu se stavlja na teret.