Ukrajinska vojska srušila spomenik maršalu Žukovu iz Kharkiva i odvezla ga na smetljište

Spomenik posvećen sovjetskom maršalu Georgiju Žukovu srušen je Kharkivu.

NEXTA je objavila video koji prikazuje pripadnike ukrajinske vojske kako sa kamionom ruše bistu maršala Žukova sa postolja.

Pres služba gradskog vijeća Kharkiva, koja se dugo i dosljedno protivila demontaži spomenika, još nije dala nikakve komentare”, objavlila je NEXTA-e.

Inače, maršal Žukov smatra se jednim od najvećih vojskovođa iz Drugog svjetskog rata. Bio je organizator otpora protiv nacističke vojske u Lenjingradu i Staljingradu.

Bio je na čelu Crvene armije koja je zauzela Berlin. Nakon rata našao se na Staljinovom udaru koji ga je smatrao prijetnjom. Umro je 1974. godine.

Ranije je u Poltavi, na inicijativu Instituta nacionalnog sjećanja, demontiran spomenik komandantu Aleksandru Suvorovu.

Rušenje spomenika Žukovu i Suvorovu je samo početak brisanja ruskih simbola na teritoriju Ukrajine. U niz gradova najavljena je izmjena imena ulica koja na bilo koji način asociraju na Rusiju.

Takvi potezi mnoge ne čude s obzirom na zlo koje je u Ukrajini posijao režim ruskog predsjednika Vladimira Putin.

Putinova vojska više od 50 dana provodi brutalnu agresiju na tu zemlju, barbarski rušeći ukrajinske gradove i ubijajući ukrajinske civile.

Više od 200 djece ukrajinske djece izgubilo je živote od 24. februara kada je počela ruska agresija.

Putinov režim provodi klasični genocid u Ukrajini, koji otvoreno promovišu ratnohuškači sa ruskih državnih medija.

U Putinovoj guberniji ideja o potpunom brisanju Ukrajine i ukrajinstva je postala potpuno legalna i poželjna.

No, Putnih i monstrumi okupljeni oko njega imaju jedan veliki problem – Ukrajincima i njihovoj vojsci takvi se planovi nisu svidjeli. Prema ukrajinskim izvorima, od početka agresije u Ukrajini je ubijeno preko 20.000 ruskih vojnika u uništeno na stotine ratnih mašina.

Dan nakon što je ruska krstarica “Moskva”, vodeći brod ruske Crnomorske flote završio na dnu mora, Putinova vojska se brutalno svetila civilima po ukrajinskim gradovima.

Kharkiv, grad u čijem centru je do danas stajao spomenik slavnom ruskom generalu, jučer ujutro brutalno je bombardovan od stra ruskih trupa…