Usame Zukorlić dao izjavu u tužilaštvu povodom sumnji da je muftija otrovan

U Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Pazaru jučer je u popodnevnim satima iskaz dao Usame Zukorlić, sin muftije Muamera efendije Zukorlića.

Podsjetimo, Usame je iznio u nedjelju tokom svoje konferencije da je njegov preminuli otac najverovatnije otrovan teškim metalima.

Sve ovo dolazi na osnovu analiza koje je dobio od inozemnih labaratorija koje su vrišile istraživanje.

Usame Zukorlić je u ponedjeljak tužilaštvu podnio krivični prijavi protiv NN osoba, pa je shodno tome jučer dobio poziv Okružnog javnog tužilaštva kako bi dao svoj iskaz vezan za ovaj slučaj.

Prema nezvaničnim informacijama, Usame se u zgradi Osnovnog javnog tužilaštva u Novom Pazaru zadržao više od dva sata.

Kako navode izvori Nova.rs, tužilaštvu je predočio dokumenta iz dvije labaratorije koje su vršile analize.

Zbog sigurnosti istrage, izvor Nove.rs nije smio otkrivati detalje u kojim labaratorijama su analize rađene, niti je li Usame govorio o eventualnim sumnjama ko bi mogao da naudi njegovom ocu.

Iz te partije ranije su odgovorili da nisu i da neće objavljivati kakva vrsta uzorka je poslata na analiziranje, kako ne bi ugrozili istražni postupak.

Do daljeg nećemo obznanjivati detalje o laboratorijama u kojima je rađeno istraživanje koje je pokrenula interno porodica, iz bojazni da ne ugrozimo istražni postupak. Kada bude vrijeme, javnosti će biti poznati i ti detalji“, odgovorili su iz SPP-a.

Usame Zukorlić je u nedjelju šokirao regionalnu javnost kada je na konferenciji za medije rekao da analize dvije inostrane laboratorije pokazuju da je njegov otac, osnivač te partije, Muamer Zukorlić mogao biti otrovan teškim metalima.

Prva laboratorija utvrdila je da postoji visoka vjerovatnoća da je testirana osoba bila otrovana teškim metalima. Druga je zaključila da je, na osnovu uzorka koji su dobili, osoba bila otrovana hranom“, kazao je Zukorlić.

Bivši sandžački muftija i lider Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić preminuo je 6. novembra, u 51. godini.

Kao razlog smrti tada je navođen srčani udar.

Također, iznenadio je i razdor porodice Muamera Zukorlića kada se njegova druga supruga oglasila grubim saopćenjem i kazala da nije znala ništa o onome što je iznio Usame.

Nekoliko sati nakon održane konferencije saopštenje za javnost uputila je Elma Elfić Zukorlić, jedna od supruga preminulog muftije Muamer Zukorlića, navodeći kako je njen sin Amir poziv dobio neposredno pred početak konferencije, te da su uznemireni navodima o kojima ranije nisu imali informacije.

Moja djeca i ja smo jako potreseni i uznemireni navodima koji su danas izrečeni, također, nemamo nikakave informacije da je analiza uzorka rađena, kao ni u kojoj zemlji i u kojim laboratorijama su vršene analize. Sve što znamo – saznali smo putem medija”, navodi Elma E. Zukorlić.

Dodaje kako će zatražiti obdukciju.

Djeca i ja zahtjevamo da što prije dobijemo cjelokupne informacije o izrečenim navodima, na koje imamo apsolutno pravo, zahtjevamo ekshumaciju i obdukciju, ali i ono što se nije čulo na konferenciji, da želimo, ukoliko navodi budu tačni, da se pokrene istražni postupak i krivac nađe i izvede pred lice pravde”, dodala je supruga Zukorlića.

Šta je kazao Usame Zukorlić?

Usame Zukorlić rekoa je da su laboratorije iz inostranstva navele da Muamer Zukorlić nije preminuo prirodnom smrću i da postoji mogućnost da je otrovan teškim metalima.

Poštovana javnosti, prošlo je pet mjeseci i četiri dana od smrti Muamera Zukorlića. Mene je smrt zadesila u Turskoj gdje sam pohađao školu…

Moja porodica i ja se nismo pomirili sa činjenicom da je umro velikan našeg vremena, a da institucije nisu utvrdile zvanično uzrok smrti. U haosu koji nas je zadesio tog dana, malo je ljudi koji su ostali pri sebi.

Oni koji su bili, još tog dana su uzeli uzorak. Trebao nam je duži period da pronađemo adekvatne laboratorije gdje smo poslali uzorke. Dobili smo rezultate.

Prva laboratorija je saopćila da postoji velika vjerovatnoća da je testirana osoba bila otrovana teškim metalima, a druga da smrt nije nastupila prirodno“, kazao je Usame Zukorlić.

Konferenciji je prisustvovao i otac Muamera Zukorlića.

Ko je bio Muamer Zukorlić?

Zukorlić je Osnovnu školu završio u selu Ribariće, opština Tutin, a Medresu “Gazi Husrev-beg” u Sarajevu, nakon čega odlazi na odsluženje vojnog roka.

Islamski fakultet, odsijek šerijatsko pravo, upisuje u Konstantini (Alžir), a završava 1993. godine, da bi od nove školske godine postao profesor Medrese u Novom Pazaru. Apsolvirao je na postdiplomskim studijama u Libanu.

Za prvog predsjednika Mešihata Islamske zajednice Sandžaka biran je iste godine njegovim osnivanjem, da bi na toj funkciji bio do početka 2016. godine, kada zbog ulaska u politiku najprije zamrzava funkciju, a potom se i povlači s nje.

Uporedo sa funkcijom predsjednika Mešihata bio je i glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji i predsjednik Internacionalnog Univerziteta u Novom Pazaru.

U njegovoj biografiji na sajtu Mešihata Islamske zajednice u Srbiji navodi se da je “vrsni poznavalac arapskog jezika i odlikuje se visokim organizacionim sposobnostima, opštom pismenošću i misionarskim afinitetima“.

Na sajtu Istinomjera se navodi da je bio kandidat na predsjedničkim izborima 2012. godine i osvojio 54.492 (1,39 posto) glasova.

Pred vanredne parlamentarne izbore 2016. godine, podseća Istinomjer, najprije se privremeno odrekao pozicije muftije sandžačkog, kao bi predvodio izbornu listu Bošnjačke demokratske zajednice.

Ubrzo je podnio i ostavku na tu funkciju i raspoređen je na radno mjesto savjetnika u Mešihatu Islamske zajednice u Srbiji.

U decembru 2017. godine Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka preimenovana je u Stranku pravde i pomirenja (SPP), s ciljem da proširi svoje djelovanja izvan Sandžaka i ponudi program prihvatljiv Srbima, Bošnjacima i pripadnicima drugih nacionalnih zajednica u Srbiji.

Za predsjednika SPP izabran je Muamer Zukorlić.

Bio je poslanik u posljednjem sazivu Skupštine Srbije, nakon što je na izborima lista koju predvodi osvojila četiri poslanička mjesta.

Posljednjih mjeseci života više puta bio je u žiži javnosti zbog imenovanja članova porodice na visoke funkcije.

Tako je njegova druga supruga Elma Elfić Zukorlić imenovana za pomoćnika ministra prosvjete u Srbiji.

Također, Stranka pravde i pomirenja (SPP) prije nekoliko danas predložila je njegovog sina Usamea Zukorlića za zamjenika predsjednika Republičke izborne komisije (RIK).