Uskoro remake prvog poslijeratnog vječitog derbija između Željezničara i Sarajeva, a u svrhu liječenja građanja

Udruženje Pomozi.ba, u suorganizaciji Turističke zajednice Kantona Sarajevo i Vlade Kantona, organizuje “Remake vječitog derbija između Željezničara i Sarajeva”.

Derbi je odigran prije 26 godina na stadionu Grbavica, 2. maja, 1996.

Bio je to prvi poslijeratni derbi na reintegrisanoj Grbavici, a utakmicu je gledalo više od 20.000 navijača.

Zahvaljujući ko zna kakvim trikovima čelni ljudi Željezničara i gradskih vlasti su uspjeli za samo mjesec dana osposobiti stadion kako bi se gradski derbi odigrao na njemu.

Cijeli grad je danima samo pričao o tome da se Dolina ćupova diže iz pepela. Tražila se karta više, a to je bila najposjećenija utakmica poslije rata.

Susret je završen rezultatom 1:1, a pogotke su postigli Dženan Uščuplić za goste sa Koševa, te Bulend Biščević, za plavi tim.

Grbavica je, podsjetimo, bila gotovo pa uništena tokom ratnih dešavanja, a ovaj derbi je ujedno značio da se fudbal vratio u naš glavni grad.

Sudbina je htjela da prva utakmica bude upravo derbi gradskih rivala, koji su u svojim redovima imali fantastične igrače, a koji su u to vrijeme bili na počecima svojih blistavih karijera.

Sada, 26 godina poslije gotovo svi oni, kako su rekli, doći će i sa drugog kontinenta ako zatreba, kako bi ponovo zaigrali derbi protiv “najljućeg protivnika”.

Susret je planiran sredinom juna, na stadionu Grbavica, a sav prihod od ulaznica, koje će biti puštene u prodaju 15 dana prije utakmice, ići će u Fond za liječenje Udruženja Pomozi.ba “Sportisti za život”.

Iz ovog Fonda je proteklih mjeseci podijeljeno više od 100.000 KM za oboljele bh. građane, a ovo je ujedno prilika da svi zajedno još jednom pomognemo ljude, čija sudbina zavisi od nas.

Podsjetimo, prije 26 godina dres Željezničara u derbiju protiv Sarajeva, nosili su: Adnan Gušo, Bulend Biščević, Admir Adžem, Nermin Fatić, Almir Memić, Alen Kurt, Samir Jahić, Dželaludin Muharemović, Edin Kunić, Fadil Žerić i Adnan Pehlivanović.

Trener je bio Mišo Smajlović.

Za Sarajevo su nastupili: Mirsad Dedić, Kemal Elkaz, Dženan Uščuplić (Mirza Selimović), Dženan Hošić, Muamer Dalipagić, Mirsad Mujkić, Nermin Gogalić, Mensur Džaviti (Emir Granov), Aldin Ćenan (Amar Ferhatović), Armin Hrvat i Reuf Herco.

Trener je bio Denijal Pirić.