Usvojen Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja nakon cjelodnevne rasprave

Skupština Kantona Sarajevo je usvojila prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo za 2022. godinu i Odluku o izvršavanju Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo za 2022. godinu.

Za je glasao 21 zastupnik, jedan je bio suzdržan, a sedam ih je bilo protiv.

Vlada Kantona Sarajevo je prihvatila amandman Vibora Handžića, dok su svi ostali amandmani odbijeni.

Amandman Vibora Handžića podrazumijeva da se 500.000 KM prebaci sa deficitiranih usluga zdravstvene zaštite i PCR testiranja i prebacivanje tih sredstava na specijalizaciju pet pedijatara.

Usvajanju je prethodila cjelodnevna rasprava.

Kako je rekao ministar zdravstva Haris Vranić, ovo je rekordni budžet za ovu instituciju.

Zastupnica Amra Junuzović-Kaljić (NiP) je rekla da su radna tijela podržala ovaj finansijski plan.

Zvonko Marić (SBB) je rekao da je teško u poplavi besmisla nešto smisleno reći, te se zbog toga izvinio građanima, jer su usvajanju dnevnog reda prethodile opstrukcije i teške uvrede između zastupnika.

Haris Zahiragić (SDA) je upitao ministra Vranića o povećanju sredstava za printanje materijala sa 78.000 KM na 250.000 KM, šta je razlog.

Kojom je dokumentacijom je raspolagao ministar prilikom sačinjavanja liste lijekova, koje je po svemu sudeći lično donio, bez saglasnosti komisije što je obavezan?“, upitao je.

Nezavisni zastupnik Damir Nikšić je rekao da je rekordni budžet posljedica inflacije.

Nakon toga je ministar Haris Vranić (SDP) odgovorio na pitanja.

Federalna lista A, odnosno obligatorna lista, je povećana za 3 generika, što automatski povećava troškove lijekova. Važna stvar je kontrola, odnosno kako se troše ta sredstva, a ZZO ima samo jednog kontrolora.

Da li može jedan kontrolor pregledati sve? Naravno da ne. Što se tiče povećanja uposlenika, on se odnosi baš na te neophodne nove kontrolore. Zašto je cijena recepta 1.90 KM? Postavite to pitanje sebi, a ne meni, jer je to odluka Skupština KS, a ne mene“, rekao je.

Kaže o protestu Sindikata radnika u zdravstvu da su se jučer dogovorili i satnica i koeficijent.

Zašto se to sada radi, ja mislim da je to zato što je to politički sindikat. Da nije bilo članova radnog tijela predsjednik bi srušio taj dogovor. Zašto danas protestuju ne znam.

Čudno je da ih posjećuje direktorica UKCS-a Sebija Izetbegović, pa čak predsjedavajući Predsjedništva Šefik Džaferović. Oni su dobili i više nego su mislili da će dobiti. Pogotovo za desni dio ove Skupštine (opozicija) pitanje: Zašto tjerate ljude protestiraju iako se sve dogovorilo?“, upitao je.

Obratio se i predstavnik sindikata

Podsjetimo, na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo se obratio i predstavnik Sindikata radnika u zdravstvu KS Jasmin Avdović.

Ranije je na sjednici zabranjeno obraćanje predstavnika sindikata, jer zahtjev za obraćanje nije sadržao pečat i memorandum.

Nakon što su ispunjene proceduralne stvari dopušteno je obraćanje.

Što se tiče jutrošnje hajke na nas, ovo je spontano okupljanje. Mi iz ovog sindikata nismo organizatori, iako učestvujemo u protestu.

To što se neko pojavio, danas, jučer ili prije deset dana ne treba biti predmetom hajke da se na nas stavlja zvono političkog sindikata“, poručio je Avdović.

Kako kaže predstavnik sindikata, ranije su sa njima razgovarali i predstavnici drugih stranaka.

Sa nama su bili i zastupnici Elmedin Konaković, Bibija Kerla i Mirza Čelik, a jutros su se pojavili predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i direktorica Kliničkog centra Sebija Izetbegović. Šta smo mi trebali uraditi kad se direktorica KCUS-a pojavila u parku i uslikala sa ljudima“, upitao je.

Zastupnik Mirza Čelik je rekao kako opozicija drži kvorum na ovoj sjednici, te je pozivao zastupnike da se vrate odmah na sjednicu, a ne pred glasanje. Na to je odgovorio Vibor Handžić da i on u nekom drugom domu (Dom naroda FBiH) drži kvorum, ali ne priča o tome, jer mu je to posao.

Dževad Poturak (SBB) je kritikovao činjenicu da se iz ZZO KS nisu izdvojila sredstva za JU Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

Sjednica obilava i žestokim raspravama i sukobima zastupnika

Svjedočili smo nekoliko burnih rasprava, negodovanja, podsmijeha…

Jedna od takvih situacija desila se i kada je zastupnik Stranke demokratske akcije Haris Zahiragić prilikom obrazlaganja zamolio da se prekine dobacivanje.

Predsjedavajući molim vas jednom ono zazvonite , završavam blizu sam da ne odužavamo. Nećete? Hajte molim vas, jednom ono vaše ‘ding’“, kazao je Zahiragić.

Na to je Okerić samo klimao glavom očito se čudeći, a zatim i rekao da se Zahiragić pogleda kada dođe kući.

Kada kući dođete pogledajte se kako izgledate“, kazao je Okerić.

Na to je nastao haos, a Zahiragić je počeo da galami i pita Okerića šta je to trebalo da znači.

Kada je pošao da odgovori Okeriću isključen mu je mikrofon na šta je negodovao još više.

Nemojte sad gasiti, upalite sad, sada upali. Eh sada ugasio, uvrijediš pa ugasiš. Šta ti znači to mahanje glavom“, upitao je Zahiragić.

Kako je sve izgledalo možete pogledati u videu ispod.

Nije prva žestoka rasprava danas

U trenucima kada je predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić uskratio pravo da se predstavnici Sindikata zdravstvenih radnika obrate, navodeći da njihov zahtjev nije u skladu sa poslovničkim procedurama, zastupnik SDA Mahir Dević rekao je da u mjesecu ramazanu treba činiti dobro pa prema tome i dozvoliti predstavnicima Sindikta da se obrate.

Zbog toga je reagovala zastupnica Jasna Duraković koja mu je uputila kritiku da u poslovničkim procedurama nije lijepo pozivati se na vjeru.

Navela je i da se sjednica pretvara u cirkus, da SDA opstruiše njeno održavanje te da neće raditi pod takvim okolnostima.

“Ja imam pravo da obrazlažem dok me ne izda snaga”

Ranije je došlo do još jedne rasprave u skupštinskim klupama kada je zastupnik DF-a Mirza Čelik iskoristio obrazloženje pauze da govori o neuvrštenoj tački dnevnog reda koja se tiče rekonstrukcije tramvajske pruge.

Ja imam pravo da obrazlažem pauzu koliko želim, u poslovniku nije navedeno koliko obrazlažanje traje.

Ja imam pravo da obrazlažem dok me ne izda snaga, a Vi predsjedavajući (Okerić) meni uskraćujete pravo da iskažem obrazloženje, a zastupnici nek slušaju“, rekao je Čelik.

Nakon toga se obratio predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić (NiP).

Kolega Čelik, da li ste završili obrazloženje? Deset minuta obrazlažete pauzu“, kaže Okerić.

Na to je odgovorio zastupnik Čelik:

Neću ja još dugo, još 20-ak minuta. Podnosim ostavku do kraja maja ako je neistina bilo šta što sam ja rekao“, kaže Čelik.