Video/ Njemačka medijska kuća angažovala novinarku koja je na ruskoj televiziji protestovala protiv rata

Njemački list Welt angažovao je Marinu Ovsyankovu, rusku novinarku koja je nedavno privukla veliku pažnju međunarodne javnosti.

Podsjetimo, ona je bez najave ušla u studio Prvog kanala ruske državne televizije i osudila rat u Ukrajini.

Ovsyankova će od sada izvještavati za list Welt, kao i za njihov TV informativni kanal, a uključivati će se i iz Ukrajine i Rusije, saopćio je danas vlasnik njemačkog medija Axel Springer.

U članku objavljenom na web stranici Welta u ponedeljak, navodi se da je protestovala jer su “moralni principi važniji od blagostanja, mira i urednog života”.

Kako su objavili pojedini ruski mediji, ali i novinari BBC-a i BuzzFeeda Ovsyankova je bila u pritvoru zbog ispitivanja.

Na transparentu koji je nosila kada je uskočila u emisiju pisalo je “Zaustavite rat. Ne vjerujte propagandi. Oni vas lažu. Rusi su protiv rata”.

Ona je ove riječi izgovarala i tokom programa.

U programu Vremya zaista je došlo do incidenta sa autsajderom u kadru, zvanična provjera je u toku“, objasnila je odmah nakon toga press služba Prvog kanala.

Na Twitteru i Telegramu se pojavio i video koji je snimila prije svog protesta u studiju u kojem je rusku invaziju na Ukrajinu nazvala zločinom.

Nažalost, proteklih godina radila sam na Prvom kanalu i bila sam povezana sa propagandom Kremlja. Sada se veoma sramim”, kazala je u videu, prenosi N1.

Bitno je naglasiti da Rusija vodi oštru propagandu prema vlastitom stanovništvu, a građani ne smiju koristiti riječ “rat”, te je zabranjeno izvještavanje o Ukrajini koje degradira ovu zemlju i vojsku.

Vrijedi napomenuti i da su kazne rigorozne, a na vrhuncu “donose” 15 godina zatvora.

Zbog toga je većina nezavisnih medijskih kuća već prvih dana napustila ovu zemlju.