Video/ Palčica Emina Milišić prisjetila se snimanja spota “Sviraj mi sviraj brate”: “Nismo znali šta će nam magla da snimimo spot”

Navršeno je 30 godina od početka opsade Sarajeva, najduže opsade glavnog grada u historiji.

Brojni naši sugrađani sjetili su se detalja i događaja koje su preživljavali tih paklenih godina i ispričali su ih za projekat “Mjeseci opsade” u produkciji BIRN BiH.

Među njima je i Emina Milišić. Možda je sada ne bi prepoznali, ali ukoliko biste pogledali ratni hor Palčiće ili spot pjesme “Sviraj mi, sviraj brate” znali biste ko je ona. Nekada ne samo što je bila u svim domovima u Bosni i Hercegovine, nego se pojavljivala na svjetskim stanicama.

Ona se prisjetila “Palčića” i kako su pod kišom granata svakodnevno išli na probe.

Ono što je bilo prekretnica u tom jednom periodu jeste bio poziv od našeg dragog profesora Slavka Olujića koji je vodio hor da se sastanemo i da počnemo da radimo ono što najbolje znamo, da pjevamo i da plešemo. 

U jednom momentu čini mi se da nas je bilo 200 članova hora ‘Palčići’. Svaki dan smo išli na probe, čak i pod kišom granata. Zaista, to je bilo nešto neviđeno, zaista neviđeno, jer kao djeca nismo bili svjesni svih opasnosti“, prisjetila se Milišić.

Spotovi su se pojavljivali i na svjetski TV stanicama, te su djeca našeg grada poslali poruku svijetu da smo prkosni i ponosni i da ovdje još ima ljubavi.

Ne samo da smo nasmijavali djecu u Sarajevu koja su bila i previše tužna, nego smo slali i poruku cijelom svijetu.

Naši spotovi su se vrtili i na MTV-u, cijeli svijet je vidio da ustvari u tom opkoljenom Sarajevu postoji jedno zrno ljubavi, jedno zrno prkosa i inata od nas te male djece koja ustvari nismo shvatili ni šta se dešava, ali smo shvatili da moramo da branimo svoj grad na neki način. 

I branili smo ga upravo tako, pjesmom, prkosom i inatom“, priča ona.

Posebno je zanimljiva priča o snimanju spota za kultnu pjesmu “Sviraj mi, sviraj brate” koju su Palčići otpjevali zajedno s Hendom. Prisjetila se Emina Milišić kako nisu znali zašto im treba magla da snime spot.

Čak se sjećam jedne scene, to uvijek pričam, kada smo Lana i ja, to je ona plava djevojčica iz spota bili pozvani sa Hendom da snimamo taj divni spot ‘Sviraj mi, sviraj brate’. Zovu nas to jutro i kažu odgađamo snimanje spota zato što danas u Sarajevu nema magle.

I onda mi kao pitamo roditelje pa zašto odgađamo spot ako nije magla, zašto nam magla treba? Ustvari, objašnjenje je bilo da nam magla treba da nas snajperisti ne bi vidjeli i da možemo ući u porušenu Vijećnicu i snimiti taj spot.

I zaista, taj dan nas je univerzum pogledao, magla je bila nevjerovatna u Sarajevu, bilo je jako hladno, bila je zima i uspjeli smo da snimimo neviđene scene koje su obišle cijeli svijet“, emotivno je ispričala Milišić.

Milišić se sjeća i nastupa, ali je na nju poseban utisak ostavila pjesma s pokojnim Davorinom Popovićem.

Pjesme koje smo pjevali bile su izrazito patriotske dječije pjesme, pout ‘Kamen zemlje moje’; ‘Sarajevo ljubavi moja’, čak smo snimali i sa pokojnim Davorinom Popovićem ‘Ulicu inata’. To je pjesma koja i dan danas u meni budi emocije, a snimili smo je svi pod zaista velikom dozom emocija. 

Nastupi su bili po raznim ulicama u Sarajevu, kada je bilo neko primirje, zatišje. Nastupali smo tako u bolnicama, razveseljavali djecu, često smo u Domu armije za neke prigode nastupali“, prepričala je.

U toku opsade je, dodaje, bilo i kulturnih i drugih dešavanja, nismo dali da nam taj neki naš ponos ubiju.

Ja sada imam svoju djecu, naravno da sam emotivna kada se sjetim svega toga i kada gledam sada svoju djecu zaista ne bih voljela da nijedno dijete na svijetu proživi to što smo mi kao djeca preživjeli. Ali ovo je stvarno iskrena emocija“, ispričala je Emina Milišić.

Projekat “Mjeseci opsade” predstavlja multimedijalnu internet stranicu koja sadrži 44 intervjua sa građanima Sarajeva koji su preživjeli najgori pakao civilnog društva, konstantnu agresiju, izgubljene članove porodice, glad, neimaštinu, promrzline i nedostatak civilizacijskih uslova za život, neizvjesnost i strah tokom opsade glavnog grada BiH.

Osim činjenica koje su utvrđene u Međunarodnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), a o kojima govore haški svjedoci, ekipa Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je zabilježila sjećanja novinara, snimatelja, umjetnika, muzičara, režisera te drugih građana koji su govorili o nedostatku vode, struje, hrane i grijanja, o rizičnim odlascima po vodu ili drva, tifusu, ukopima pod granatama i drugim nedaćama.

Videi su na stranici poredani hronološki, od aprila 1992. do novembra 1995. godine, a 45. video govori o značaju završetka rata za one što ne pamte bolje, odrasle na mlijeku u prahu i humanitarnoj pomoći, koji dolazak struje nakon života u mraku doživljavaju kao najljepši trenutak u životu.

Kompletan sadržaj multimedijalne internet stranice “Mjeseci opsade”, koja je ralizovana uz podršku Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA), možete pogledati OVDJE.