Vlada FBiH zaprijetila tužbama za “neistine”: “To nije Budžet Novalića već Federacije”

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine najavila je tužbe zbog neistinih tvrdnji.

Kako su kazali u saopćenju, neistinite su tvrdnje koje su neke političke stranke iznijele danas u javnost u vezi sa postupcima premijera Federacije BiH Fadila Novalića prilikom usvajanja historijski rekordnog Budžeta Federacije BiH za 2022. godinu.

Javnost treba znati da to nije Budžet Fadila Novalića, nego Budžet Federacije Bosne i Hercegovine, koji je na sjednici Vlade Federacije BiH jednoglasno usvojen i kao takav upućen u parlamentarnu proceduru. Podsjećamo da Vladu Federacije BiH čine ministri iz reda SDA, HDZ, SBB i NiP“, navodi se u saopćenju Vlade FBiH.

Navode kako je “odgovornost premijera i Vlade Federacije BiH završila premijerovim izlaganjem Budžeta poslanicima Predstavničkog doma i delegatima Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Dodaju da je na njima bila odluka da li će, kada i u kojem obliku usvojiti Budžet.

Također podsjećamo da je Ustav Federacije BiH jasno propisao da Predsjednik Federacije BiH raspušta oba doma Parlamenta FBiH kada oni ne uspiju donijeti budžet prije početka budžetske godine, a to je danas.

Ovu priliku koristimo da se u ime penzionera, boračke populacije, vojnih i civilnih invalida i svih drugih korisnika Budžeta Federacije BiH, zahvalimo onima koji su odgovorno obavili svoju dužnost poslanika i delegata i glasali za Budžet Federacije BiH.

Politikama kojima je očigledno bio cilj stvaranje haosa i bezvlašća sa nesagledivim posljedicama, ne preostaje ništa drugo, nego da i dalje šire neistine kojima nastoje zbuniti i obmanuti javnost.

Za sve javno iznesene teške optužbe temeljene na neistini, odgovornost će biti zatražena pravnim putem”, navodi se u saopćenju Vlade FBiH.

“Novalić kupovao glasove za budžet”

Podsjetimo, sa parlamentarnih klupa “prepucavanje” lidera NiP-a Elmedina Konakovića i premijera Federacije Fadila Novalića prenijelo se i na društvene mreže.

Prvo je na jučerašnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Konaković uputio oštre optužbe na račun Novalića, tada kazavši da premijer daje novac delegatima da bi glasali za Budžet FBiH.

Nakon toga su uslijedila “prepucavanja”.

Ovo je jedan od najkatastrofalnijih trenutaka u mojoj političkoj karijeri, a vjerovatno i u Vašoj.

Prvo sam u šoku, pa uz malo smijeha prisustvovao, da ne kažem tešku riječ, finansijskom lobiraju premijera Novalića, da bi ono što on naziva historijskim budžetom prošlo“, poručio je Konaković.

Kaže da se Novalić smije i priča dok delegat u Domu naroda priča.

Gledali smo kako nudi novac delegatima u Domu naroda da se podrži njegov nakaradan budžet. Neću da odem kući, a da ovo ne kažem.

I slike su izašle iz ove sale, ako je to Vama normalno, meni nije. Ide od klupe do klupe i govori cifre, kupuje regije, kupuje pojedince za ruke za budžet“, kazao je.

“Dok sam ja učio matematiku Konaković je učio kolut naprijed i nazad”

Novalić mu na njegove riječi nije ostao dužan.

Veoma sam zadovoljan, koristiće svim kategorijama, korisnicima budžeta. Ono s čime nisam zadovoljan jeste karakterom diskusija koje su išle sve do lične uvrede. To naročito izdvajam gospodina Konakovića. Izgleda da se ne poznajemo. Ja sam Fadil Novalić, premijer Federacije”, kazao je u svom obraćanju Novalić.

On je kazao da dok je on učio matematiku Konaković je učio kolut naprijed i nazad i da ovo što on govori ne piše na Wikipediji.

Prije ovoga ja sam radio 33 godine u privredi, zaposlio sam preko 1.550 ljudi i moram vam priznati da sam za vrijeme studiranja i mnogih korporativnih međunarodnih obuka dobro naučio matematičke formule i matematičke matrice. I znam dobro računati i nikada se nisam preračunao.

Koliko znam, kolega Konaković je studirao, ako jeste, fizičku kulturu i sport. Tamo se uči kolut naprijed, kolut nazad, preskakanje štrika, ali ovo sigurno ne.

Iz njegove diskusije se vidi da je sve ovo za njega i viša ekonomija i viša matematika. Na Wikipediji, iz koje on uči, ovo ne stoji i ovo ne piše”, rekao je sarkastično premijer Federacije BiH.

“Sjedio si spuštene glave”

Nakon što je Novalić objavio video na svojoj Facebook stranici na račun Konakovića, ponovo se oglasio lider NiP-a.

Budžet je usvojen u Domu naroda PFBiH. 31 glas za. Trideset je potrebna većina. Dva ključna glasa premijeru Fadilu Novalić stigla su od SNSD-a, strateškog partnera SDA, dugogodišnjeg. Petnaest ruku je iz HDZ-a.

Dakle više od pola onih koji su glasali za budžet su delegati HDZ/SNSD. Iz kluba Bošnjaka samo je pet od 17 delegata diglo ruku za budžet (ni svi iz SDA nisu glasali). 1 iz kluba Ostalih, kolegica iz DF-a.

U pauzi je premijer trčkarao oko delegata, glasno nudio projekte, lupao cifre i ‘lobirao’ delegate da podrže ovaj cirkus od budžeta kojim su zadovoljni samo HDZ i SNSD očigledno.

Posebno je bio agresivan u ‘lobiranju’ prema kolegama iz NES-a i PDA koji su ostali principijelni i nisu prihvatili ponude premijera.

Niti na jedno pitanje nije odgovorio dok je rasprava trajala, oborene glave sjedio u prvom redu. Vidim da mi se nagovorio kad sam napustio salu.

Vlada Federacije je u kampanji, parama građana plaća promociju tako da se na malom broju istinski neovisnih portala mogu pročitati kritike i diskusije delegata. Argumentovane, smislene i suštinski važne kritike.

Doći ćemo naravno i do informacije koliko novca građana i kome daje Vlada FBiH za svoju promociju.

Opozicija je naravno glasala za usvajanje dnevnog reda, svi smo bili za. Samo destruktivna opozicija ogrezla u svojoj nemoći ruši dnevni red“, napisao je Konaković.