Video/ Zahiragić: “Predsjedavajući jednom zazvonite ono vaše ‘ding'”; Okerić: “Kada kući dođeš pogledaj se kako izgledaš”

U toku je 23. hitna sjednica Skupštine KS na čijem dnevnom redu je Finansijski plan ZZO KS.

Svjedočili smo nekoliko burnih rasprava, negodovanja, podsmijeha… Još samo fali fizički sukob i sve imamo…

Jedna od takvih situacija desila se i kada je zastupnik Stranke demokratske akcije Haris Zahiragić prilikom obrazlaganja zamolio da se prekine dobacivanje.

Predsjedavajući molim vas jednom ono zazvonite , završavam blizu sam da ne odužavamo. Nećete? Hajte molim vas, jednom ono vaše ‘ding’“, kazao je Zahiragić.

Na to je Okerić samo klimao glavom očito se čudeći, a zatim i rekao da se Zahiragić pogleda kada dođe kući.

Kada kući dođete pogledajte se kako izgledate“, kazao je Okerić.

Na to je nastao haos, a Zahiragić je počeo da galami i pita Okerića šta je to trebalo da znači.

Kada je pošao da odgovori Okeriću isključen mu je mikrofon na šta je negodovao još više.

Nemojte sad gasiti, upalite sad, sada upali. Eh sada ugasio, uvrijediš pa ugasiš. Šta ti znači to mahanje glavom“, upitao je Zahiragić.

Kako je sve izgledalo možete pogledati u videu ispod.

Nije prva žestoka rasprava danas

S obzirom na to da je na dnevnom redu, konačno, Finansijski plan Zavoda zdravstveng osiguranja KS, zastupnici opozicije tražili su obraćanje predstavnika Sindikata zdravstvenih radnika koji ishod sjednice čekaju ispred zgrade kantonalne Vlade.

Predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić uskratio im je to pravo, navodeći da njihov zahtjev nije u skladu sa poslovničkim procedurama.

Zastupnik SDA Mahir Dević rekao je da u mjesecu ramazanu treba činiti dobro pa prema tome i dozvoliti predstavnicima Sindikta da se obrate.

Zbog toga je reagovala zastupnica Jasna Duraković koja mu je uputila kritiku da u poslovničkim procedurama nije lijepo pozivati se na vjeru.

Navela je i da se sjednica pretvara u cirkus, da SDA opstruiše njeno održavanje te da neće raditi pod takvim okolnostima.

“Ja imam pravo da obrazlažem dok me ne izda snaga”

Ranije je došlo do još jedne rasprave u skupštinskim klupama kada je zastupnik DF-a Mirza Čelik iskoristio obrazloženje pauze da govori o neuvrštenoj tački dnevnog reda koja se tiče rekonstrukcije tramvajske pruge.

Ja imam pravo da obrazlažem pauzu koliko želim, u poslovniku nije navedeno koliko obrazlažanje traje.

Ja imam pravo da obrazlažem dok me ne izda snaga, a Vi predsjedavajući (Okerić) meni uskraćujete pravo da iskažem obrazloženje, a zastupnici nek slušaju“, rekao je Čelik.

Nakon toga se obratio predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić (NiP).

Kolega Čelik, da li ste završili obrazloženje? Deset minuta obrazlažete pauzu“, kaže Okerić.

Na to je odgovorio zastupnik Čelik:

Neću ja još dugo, još 20-ak minuta. Podnosim ostavku do kraja maja ako je neistina bilo šta što sam ja rekao“, kaže Čelik.