Želite li postati vojnik Oružanih snaga BiH? Ovo su uslovi za prijem vojnika

U toku je javni oglas za prijem vojnika u profesionalnu vojnu službu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, objavljeno je na stranici Ministarstva odbrane BiH.

Oglas za prijem vojnika iz reda bošnjačkog, hrvatskog i sprskog naroda objavljuje se za puk, komande, jedinice i rodove / službe po lokacijama.

Ukoliko želiš i ti postati pripadnik Oružanih snaga BiH, prijavi se na javni oglas, koji ostaje otvoren do 24. aprila“, navodi se na stranici Ministarstva.

Opći uvjeti prijema u profesionalnu vojnu službu

U skladu sa članom 9. Zakona o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine kandidati koji se prijavljuju za prijem u profesionalnu vojnu službu moraju ispunjavati sljedeće opće uvjete prijema:

a) da su državljani Bosne i Hercegovine;

b) da su zdravstveno sposobni za službu u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine;

c) da nisu osuđivani na bezuvjetnu zatvorsku kaznu u trajanju dužem od 6 (šest) mjeseci;

d) da nisu prethodno otpušteni iz državne službe ili pravnog lica zbog povrede službene dužnosti u posljednje tri godine;

e) da im pravosnažnom presudom nije zabranjeno obavljanje određenih djelatnosti, odnosno dužnosti za vrijeme trajanja takve zabrane;

f) da se protiv njih ne vodi krivični postupak za krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti;

g) da imaju odgovarajuću stručnu spremu potrebnu za obavljanje određene dužnosti;

h) da nisu mlađi od 18 (osamnaest) godina, niti stariji od 27 (dvadesetsedam) godina u vrijeme prijema, to jeste, na dan 31.12.2022. godine;

i) da su uspješno završili osnovnu vojnu obuku.

2. Uvjet iz tačke i) kandidati će ispuniti ako uspješno završe osnovnu vojničku obuku, koju će Ministarstvo odbrane BiH organizovati nakon završenih testiranja, sigurnosnih provjera i zdravstvenih pregleda.

Posebni uvjeti za prijem vojnika u profesionalnu službu

Kandidati koji apliciraju za prijem u profesionalnu vojnu službu moraju ispunjavati sljedeće posebne uvjete:

a) Uvjete navedene u poglavlju I do IV ovog Javnog oglasa i

b) da su uspješno položili testove prema normama propisanim Pravilnikom o prijemu u vojnu službu

(„Službeni glasnik BiH“, broj: 23/18 i 42/21).

Veoma mali odziv na kokurs

Kako smo prije samo šest dana objavili konkurs za prijem vojnika prolazio je izuzetno slabo.

Na konkurs za prijem 500 kandidata za posao u početnom činu vojnika u Oružanim snagama BiH, a koji je otvoren krajem prošlog mjeseca, do 8. aprila se prijavilo tek oko 200 zainteresovanih kandidata.

S obzirom na to da imamo poprilično visok stepen nezaposlenosti, nekada je ovo zanimanje bilo dosta primamljivo, a za dosadašnji, skroman odziv, u Ministarstvu odbrane BiH imaju objašnjenje.

Oglas ostaje otvoren do 24. aprila i iz dosadašnjeg iskustva najveći broj prijava je u drugom dijelu roka za prijavu”, kazali su za Nezavisne novine iz Ministarstva odbrane BiH.

Međutim, donekle i nije iznenađujući ovakav zasad slab odziv, ako se u obzir uzme da je, prema podacima Saveza samostalnih sindikata BiH, posljednja sindikalna potrošačka korpa koštala 2.389 KM, te se taj podatak uporedi s platom koju je moguće zaraditi u uniformi.

Prosječna neto plata profesionalnog vojnog lica u činu vojnika, u početnom činu (prvi vojnički čin OR-1), u januaru je bila 717 KM, dok je prosječna bruto plata profesionalnog vojnog lica u činu vojnika, u početnom činu, u istom mjesecu bila 1.230 KM”, naveli su iz Ministarstva odbrane BiH.

Ipak, ko dobije posao u Oružanim snagama BiH, pored plate, može računati i na plaćeni topli obrok i regres.

Topli obrok iznosi osam KM za svaki dan proveden na poslu, a takođe imaju pravo i na naknadu prevoza.

Naknada za prevoz zavisi od udaljenosti mjesta službe od mjesta prebivališta i utvrđuje se u skladu s Odlukom SM BiH o visini, načinu i postupku ostvarivanja prava na naknadu za prevoz na posao i prevoz s posla u institucijama BiH”, pojasnili su iz Ministarstva odbrane BiH u izjavi za Nezavisne novine.

Osim toga, kako dodaju, profesionalna vojna lica – vojnici imaju pravo i na regres.

Iz Ministarstva odbrane BiH, podsjetimo, ranije su objavili da je u pitanju javni oglas za prijem 500 djevojaka i mladića u profesionalnu vojnu službu u Oružane snage BiH.

To će ovoj populaciji osigurati stalan i siguran posao, profesionalnu karijeru i mogućnost napredovanja u Oružanim snagama BiH”, naveli su iz Ministarstva odbrane BiH.

Kako su dodali, na oglas se mogu prijaviti mladići i djevojke koji imaju završenu srednju školu III i IV stepena, da nisu mlađi od 18 niti stariji od 27 godina i da ispunjavaju uslove konkursa.

Testiranja kandidata bit će obavljena u centrima za regrutovanje u Sarajevu – kasarna “Rajlovac”, u Banjaluci – kasarna “Kozara”, Čapljini – kasarna “Božan Šimović” i Tuzli – vojna baza “Aerodrom Dubrave”.

Nakon završenih testiranja, Komisija za izbor će obaviti intervju s najuspješnijim kandidatima i poslije završenog intervjua izvršiti izbor i predložiti ministru odbrane BiH kandidate za upućivanje na osnovnu vojničku obuku”, naveli su iz Ministarstva odbrane BiH.

Nemamo informaciju koliko se do sada građana prijavio na konkurs.