Željko Komšić: “Između toga da odstupi ili postupi Schmidt je izabrao ovo drugo, ali to nije dovoljno”

Pristižu i prve reakcije na odluku visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da iskoristi Bonske ovlasti i ukine Zakon o nepokretnoj imovini RS-a, koji je u četvrtak trebao stupiti na snagu.

Na ovu odluku reagovao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Između toga da postupi ili odstupi, Schmidt je ipak odabrao da postupi, iako to nije dovoljno, jer mora poništiti sve antistavne zakone a ne samo antiustavni zakon o nepokretnoj imovini RS“, kazao je Komšić.

Ranije je Komšić pozvao Schmidta da reagira ili da odstupi sa pozicije visokog predstavnika.

“Schmidtova odluka je važna za očuvanje mira kojeg je Dodik doveo u pitanje”

Na odluku visokog predsjednika reagovao je i Šefik Džaferović predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Odluku je pozdravio i istaknuo da je ova odluka OHR-a važna za očuvanje mira i stabilnosti koje je Milorad Dodik u proteklih više od pola godine ozbiljno doveo u pitanje.

Zakon o nepokretnoj imovini entiteta RS, kao i druge neustavne odluke usmjereni su protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma i 27 godina njegove implementacije.

Da vlasti entiteta RS na čelu sa Miloradom Dodikom svojim secesionističkim odlukama ugrožavaju suverenitet i teritorijalni integritet BiH, jasan je stav međunarodne javnosti, relevantnih međunarodnih institucija, većine građana BiH kao i značajnog dijela političke javnosti u RS koji nije odobrio ove Dodikove antidejtonske poteze”, istaknuo je Džaferović.

Visoki predstavnik je ovu odluku donio, dodaje Džaferović, u skladu sa svojim obavezama i mandatom, koji je definisan Dejtonskom sporazumom, te odlukama Vijeća za implementaciju mira i pratećim rezolucijama Vijeća sigurnosti kojima su potvrđene bonske ovlasti.

Pozivam sve u Bosni i Hercegovini da poštuju Ustav, Dejtonski mirovni sporazum, te da, umjesto pokušaja da jednostrano promijene Dejton i rezultate njegove implementacije, zajedno pristupimo dijalogu s ciljem jačanja stabilnosti, pokretanja ekonomskih reformi i napretka na evropskom putu što je težnja svih građana u oba entiteta i Brčko Distriktu”, zaključuje Džaferović.

“Samo država BiH može raspolagati državnom imovinom”

Podsjetimo, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt donio je odluku da suspenduje Zakon o nepokretnoj imovini koji treba stupiti na snagu u RS.

Kazao je da se jasno daje do znanja da samo država Bosna i Hercegovina može raspolagati državnom imovinom.

Suspendovao sam primjenu Zakona do ocjene Ustavnog suda kako bi se izbjegle negativne pravne reperkusije za građane i potencijalne investitore. Danas proširujem i zabranu raspolaganja državnom imovinom kako bi je uskladio s odlukama Ustavnog suda.

Ovom odlukom jasno se daje do znanja da samo država Bosna i Hercegovina može raspolagati državnom imovinom odnosno uređivati vlasništvo nad državnom imovinom, što se primjenjuje na sve nivoe vlasti u BiH”, rekao je Schmidt.

Istakao je da ovo ne znači da državna imovina ne treba da se raspodijeli između entiteta, države i drugih nivoa.

Dodao je da pitanje državne imovine se ne može riješiti jednostranim mjerama već samo procesom u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Građanima RS želim reći da odluke koje sam donio nikako ne umanjuju status tog entiteta. Oba entiteta imaju svoje mjesto u Opštem okvirnom sporazumu za miri to će tako ostati. Ali to ne daje osnovu za odlučivanje protiv ustava, ali ono što smo vidjeli u Banjaluci je nepoštivanje Ustava BiH.

Zakon koji su usvojile vlasti RS narušile bi pravnu sigurnost i investiciono okruženje. Ljudi koji žele investirati u RS žele biti sigurni da je ono u šta investiraju u skladu sa zakonom”, rekao je Schmidt.

Naveo je kako radi na pravnoj sigurnosti i pozvao sve da sjednu i donesu razumno rješenje o imovini nakon 14 godina razgovara bez rezultata.

Prijatelji, politika u demokratiji traži da svi doprinesu državi i cjelini, a ne da gledaju samo na vlastite džepove. Svi će u ovoj državi dobiti svoj pošten dio, bilo da je riječ o državi, kantonima itd. Ne smije biti jednostranih odluka.

Jednostrane odluke ne funkcioniraju ni u porodicama između braće i sestara, pa ni u državi. Sjedite sa svojim sestrama i braćom, prijatlejima i s onima koji vam se toliko ne sviđaju – razgovarajte i donesite odluke, a nemojte donositi nezakonite zakone”, rekao je Schmidt.

Odluke stupaju na snagu objavljivanjem na stranici OHR-a.

Oni koji su dobili zadatak da rade nešto što ne žele da rade, poruka: Ukoliko se potezi povuku protivno ovoj pravnoj stvarnosti, odnosno mojoj odluci, svi uključeni će snositi pravne posljedice. I kada je riječ o ličnoj odgovornosti i o transakcijama.

Optimističan sam i nadam se da ćemo doći do dobrih odluka. Spreman sam, ali nisam tu samo da dijelim sreći nego sam tu da govorim i o stvarnosti koje imaju pravni kontekst.

Ja sam iskoristio svoje izvršne ovlasti kako bih ovu zemlju poveo naprijed, a neke ljude doveo razumu”, poručio je Schmidt.