Aktiviran žuti meteoalarm za Sarajevo zbog grmljavne i pljuskova, za koji sat stiže nam jača promjena vremena

Prije podne u Bosni i Hercegovini je bilo sunčano vrijeme uz malu oblačnost.

Temperature zraka izmjerene u 11 sati iznosile su: Bjelašnica 15 stepeni, Ivan-sedlo 20, Sokolac 23, Bihać, Bugojno, Jajce i Neum 24, Livno, Sarajevo, Tuzla i Zvornik 25, Drvar, Gradačac, Sanski Most i Široki Brijeg 26, Banja Luka, Bijeljina i Zenica 27, Grude i Trebinje 28, Mostar 29 stepeni.

Danas će u Bosni i Hercegovini sunčanije prije podne, ali i dalje nestabilno vrijeme. U drugoj polovini dana u Bosne i na sjeveru Hercegovine se očekuju lokalni pljuskovi sa grmljavinom. Jače naoblačenje sa sjevera se očekuje tokom noći na subotu, saopćio je Federalni hidrometeorološki zavod.

Vjetar slab do umjerene jačine, u Bosni sjevernog i sjeverozapadnog smjera. U Hercegovini vjetar južni i jugozapadni. Uz grmljavinske oblake će biti i jačih udara vjetra.

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 27 i 32, na jugu zemlje do 35 stepeni.

Za Sarajevo je upaljen žuti meteoalarm zbog pljuskova i grmljavije. Na snazi je od 15 do 19 sati.

Budite svjesni. Budite u toku sa aktuelnom vremenskom prognozom. Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom. Budite svjesni da se mogu pojaviti oluje sa grmljavinom. Budite posebno pažljivi u izloženim područjima, kao što su planine, šume i otvoreni tereni. Smetnje u vanjskim aktivnostima su moguće“, navode iz FHMZ.

Osim Sarajeva, meteoalarm je upaljen za Tuzlu, Foču i Višegrad.

Kakvo nas vrijeme očekuje narednih dana?

Za sutra, subotu, prognozira se oblačno sa kišom i pljuskovima u Bosni. U Hercegovini djelomično vedro. Padavine se očekuju na sjeveru Hercegovine. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera.

Jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 15, na jugu zemlje do 20, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 17 i 22, na jugu od 26 do 29 stepeni.

U nedjelju, u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno sa lokalnim pljuskovima. Vjetar slab do umjerene jačine, u Hercegovini jugo, a u Bosni vjetar sjevernog smjera.

Jutarnja temperatura zraka većinom između 6 i 11, na jugu zemlje do 16, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 16 i 21, na jugu zemlje do 26 stepeni.

U ponedjeljak, u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme sa lokalnim pljuskovima. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera.

Jutarnja temperatura zraka većinom između 7 i 11, na jugu zemlje do 16, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 17 i 22, na jugu do 26 stepeni.