Charles Michel: “BiH je jedan od najviših prioriteta EU”

U Sarajevu je danas održan sastanak članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela.

Nakon sastanak održana je obraćanje javnosti.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović na početku svoga izlaganja izrazio je dobrodošlicu Michelu, koji je prvi put došao u BiH.

Na samitu prošle godine na Bledu Michel je izgovori jednu rečenicu koja je danas, zapravo, bila osnovna teza sastanka – ‘Balkan treba Evropsku uniju’, a od tada je dodano da ‘i EU treba Zapadni Balkan’. Današnji sastanak se odvija u znaku te izjave, da sve države Zapadnog Balkana se što prije integriraju u EU.

Ruska agresija na Ukrajinu pokazuje na još veći značaj te izjave. Ovo što radi Michel je zapravo vizija kako treba da budu uređeni odnosi u Evropi i svijetu. Jasno kazano da BiH i ostale zemlje Zapadnog Balkana imaju potpuno jasnu viziju EU”, naveo je Džaferović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je kazao da se također govorilo o novoj geopolitičkoj zajednici koja, kako je istakao, nije i ne smije biti zamjena za evropski put Zapadnog Balkan, ali “može i mora biti nešto što će nas dovesti do većeg i snažnijeg oblika saradnje sa EU”.

Danas smo razgovarali i o stanju u BiH. Iznio sam poznate stavove poštivanja Ustava i institucija BiH koje moraju biti odblokirane.

Nasrtaji na reforme moraju prestati jer je to u interesu svih nas. Zamolio sam Michela da pomogne BiH da što prije dobijemo kandidatski status jer je to nešto što bi značajno relaksiralo odnose unutar BiH”, zaključio je na kraju Šefik Dažferović.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel zahvalio se domaćinima na toploj dobrodošlici, te je istakao kako je važno da bude u BiH kako bi potvrdio uvjerenje u bh. putu ka EU.

Vrijeme je za novi zamah u EU integracijama. Želja nam je da produbimo saradnju i da nastavimo dijalog. Želio sam da čujem na koji način mi kao Unija možemo vam pružiti podršku”, rekao je.

Michel je napravi paralelu između ratova u Ukrajini i BiH.

Znate koliko je važno da zajednički djelujemo. Posljedice rata u Ukrajini podjednako osjećamo svi u Evropi. Moramo naći način da ubrzamo proces integracija u Evropsku uniju”, naveo je Charles Michel te dodao kako je jedna od tema bila i nova geopolitička organizacija koja neće zamjenti EU.

Zapadni Balkan i BiH su jedna od najviših prioriteta EU. Vjerujem u budućnost BiH kao jedinstvene i nedjeljive države. Vrlo je važna da se politički lideri angažuju u uspostavljanju povjerenja i dijaloga”, poručio je predsjednik Evropskog vijeća.

Na kraju Michel je kroz smijeh kazao kako je prvi put u Bosni i Hercegovini te dodao da se “prvi put nikada ne zaboravlja”.