Dojave u ukupno 110 škola u KS, 18.000 učenika bilo izloženo prijetnji

Nakon jutrošnjih dojava o bombama u svim osnovnim i većini srednjih škola širom Kantona Sarajevo, nadležni su iznijeli pojedinosti o ovom slučaju navodeći da je u 110 objekata stigla ta prijetnja kojoj je bilo izloženo blizu 18.000 učenika.

Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo je kazao da policija radi svoj posao u punom kapacitetu uz saradnju drugih policijskih agencija.

U skladu sa zakonom i mjerama predostrožnosti u ovom trenutku vrši sve potrebne preglede. U ovom trenutku ništa nije pronađeno i očekujemo da će tako biti do kraja pregleda.

Bez obzira na to, svaka prijetnja se uzima potpuno ozbiljno i tako će biti i u budućnosti”, kazao je Forto.

Pozvao je građane i medije da ne objavljuju nikakve neprovjerene informacije.

Molim vas da se isključivo obratite nadležnim ustanovama – ministarstvima i policiji, Vladi KS ako se radi o nekoj od naših ustanova prije nego objavite informaciju. U trenutku kada se dešava ovakva situacija bitno je da ostanemo mirni, staloženi i da svako radi svoj posao.

Svjesni ste toga da su se u prethodnom periodu slične dojave dešavale i u regiji. Znat će se informacija čim bude policija imala više podataka nakon okončane istrage. Sve je uredu, policija radi svoj posao i bit će svi obaviješteni o novim informacije”, naglasio je Forto.

Naida Hota-Muminović, ministrica odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo kazala je da posljednje procjene govore da su dojave o bombi stigle na adresu 110 škola, kako svih osnovnih tako i nekoliko srednjih.

Mi smo od jutros u kontaktu sa direktorima i direktoricama osnovnih i srednjih škola. Oni su naravno poduzeli sve korake koji su neophodni u ovim situacijama. Nastavnici i učenici su odmah evakuisani iz škola.

Naravno, direktori kasnije donose odluke o režimu nastave komunicirajući te korake sa policijskim službenicima koji su na terenu. Negdje KDZ pregledi idu brže, negdje sporije i o tome će direktori u skladu sa zakonskim ovlaštenjima odlučiti način današnjeg organizovanja nastave”, rekla je Hota-Muminović.

Očekuje se, kako je rekla, da KDZ pregledi budu završeni danas i da će se već sutra normalizovati odvijanje nastave.

Želim istaći još to da je jutros u prvoj smjeni direktnoj prijetnji bilo izloženo blizu 18.000 učenika”, poručila je Hota-Muminović.

Podsjetimo, jutros je u više škola stigao prijeteći mail, a nešto kasnije i na adresu Vlade KS i Općinskog suda.

Vijeće roditelja Kantona Sarajevo oštro je osudilo napade na škole i sigurnosno odvijanje nastave u školskim klupama.

“Sve ukazuje da se radi o terorizmu”

Komesar sarajevske policije Nusret Selimović kazao je da KDZ pregled u ustanovama na području KS u kojima je jutros dojavljena bomba, još uvijek traje, ali i da, do sada što je pregledano, nije ništa pronađeno.

Istaknuo je i da sve ukazuje da se radi o krivičnom djelu terorizam.

Uprava policije MUP KS u saradnji sa više policijskih agencija intenzivno radi prvi korak, a to je pregled svih objekata koje su zaprimili elektronsku poštu sa prijetećim porukama. Do sada što je pregledano nije ništa pronađeno.

Očekujemo da će tako ostati do kraja. Mi ćemo nastojati da uradimo ovo u najkraćem periodu kako bismo omogućili nastavak odvijanja nastave na području KS”, kazao je komesar Selimović.

Jutros je održan hitan sastanak u Tužilaštvu KS, a prema do sada raspoloživim informacijama, sve ukazuje, dodaje komesar, na to da bi se moglo raditi o krivičnom djelu terorizam koje će biti kao takvo i tretirano, s obzirom na nadležnosti u toj situaciju.

Podsjetio je da su jutros bile dvije dojave koje nisu vezane za ovaj slučaj.

Dvije dojave da je podmetnuta bomba u zgradi u Općini Centar i u zgradu Općinskog suda su bile putem telefona”, rekao je Selimović.

Dodao je da se intenzivno radi na rasvjetljavaju otkrivanju i identifikaciji ovog krivičnog djela.

Ovu vrstu krivičnih djela je poprilično teško rasvijetliti. Nažalost, i neki mediji doprinesu tome da imamo goru situaciju nego kakvu smo imali. Ima dosta problema tu, a osnovni je što i dan danas možete kupiti na trafici karticu koju upotrijebite i ona završu tamo gdje završi”, posebno je naglasio komesar Selimović.

Podsjetimo, jutros je u više škola stigao prijeteći mail. Vijeće roditelja Kantona Sarajevo oštro je osudilo napade na škole i bezbjednosno odvijanje nastave u školskim klupama.

I Srbija je proteklih dana bila meta cyber napada koje je vlast povezivala sa eventualnim sankcijama koje bi Srbija mogla uvesti Rusiji.

Takođe, NATO je prije nekoliko dana upozorio da bi BiH mogla biti meta hakerskih napada.