Džaferović pozvao Vijeće sigurnosti UN-a: “Poništimo neustavne zakone i zaključke NSRS”

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović govorio je na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija u New York posvećenoj situaciji u BiH.

Pozvao je ovo tijelo da pruži podršku u sprečavanju neustavnih i protivzakonitih aktivnosti entiteta Republika Srpska.

Džaferović je na početku svoga obraćanja ocijenio kako izvještaj visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, koji se prvi put obratio pred VS UN-a, “objektivan prikaz situacije u državi”.

Također, ukazao je kako se Bosna i Hercegovina već 10 godina nalazi u dubokoj krizi “koja je izazvana podrivanjem Ustava od vlasti entiteta Republika Srpska”.

Džaferović je naveo kako su poslije rata uspostavljen niz državnih institucija koje su pomogle u očuvavanju mira.

Nažalost, u posljednjih 10 mjeseci svjedočimo pokušaju rušenja ovih institucija. Vlasti entiteta RS prijete da će preuzeti nadležnosti ovih institucija. Time se ugrožava teritorijalni integritet i suverentitet BiH. Dozvolite da vas upozorim na opasnost ovih secesionističkih aktivnosti kojima se direktno potkopava Dejtonski sporazum kao ugaoni kamen mira u BiH.

S obzirom da BiH zbog složenog mehanizma odlučivanja nema u potpunosti izgrađene mehanizme da pravovremeno spriječe secesionističke aktivnost potreban nam je takva podrška”, poručio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine u New Yorku.

Džaferović je istakao kako se pokazalo da je ta podrša uvijek bila dobra.

Na kraju je poslao poruku Vijeću sigurnosti UN.a

Da bi se stanje potpuno stabilizovalo u Bosni i Hercegovini potrebno je poništiti sve neustavne zakone kao i zaključke NSRS od 10. decembra 2021 i sve druge akte koji su protivni Daytonu. Također, potrebno je odblokirati i rad državnih institucija”, zaključio je Džaferović.

Schmidt: “Iskoristio sam ovlasti protiv nezakonitih aktivnosti RS, postoje mogućnosti formiranja entitetske vojske”

Podsjetimo, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt ranije se također odbratio na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih Nacija posvećenoj situaciji u BiH.

Čast se obratiti ovom tijelu po prvi put u svojstvu visokog predstavnika. Prošlo je devet mjeseci otkako sam preuzeo ulogu. Nije lagan zadatak, ali je vrijedan poduhvat. Istaknuo bi da narod BiH zaslužuje razumijevanje i posvećenost međunarodne zajednice. Radi se o vrijednom i miroljubljivom narodu svih etničkih pripadnosti”, kazao je Schmidt na početku obraćanja.

Iako postoje prijetnje ustavnom poretku države, prvenstveno iz jednog njenog dijela, nastavio je Schmidt – oni ozbiljni izazovi zafunkcionalnost postoje u cijeloj zemlji, a on se Vijeću sigurnosti odlučio govoriti o najozbiljnijima.

Od početka ove godine međunarodni mediji spekulišu o početku rata. U Sarajevu su se demonstranti okupili ispred mog ureda pozivajući na intervenciju da to spriječim. BiH je i dalje traumatizirana ratom. Sukob u Ukrajini je ozbiljan podsjetnik da rat na evropskom tlu nije nemoguć. U tom kontekstu, i američki senatori su nedavno uočili da je ovo zabrinjavajući period za BiH.

Zato sam zahvalan za prisustvo EUFOR-a. Zašto je međunarodno prisustvo i dalje potrebno? U prethodnom periodu su vlasti RS nastavile sa retorikom i aktivnostima kojima se može podrivati ustavni okvir BiH”, rekao je Schmidt podsjećajući na poteze vlasti RS vezane za prebacivanje nadležnosti sa države na entitet u određenim oblastima.

Ovim zaključcima je obavezana Vlada RS kako bi donijela entitetske odredbe kojima bi se državni zakon u ovim oblastima proglasio nevažećim u ovom entitetu. Ako se to ostvari – to bi značilo povlačenje RS iz Oružanih snaga BiH, što je rezultat jedne od najznačajnijih reformi nakon Daytona.

Potencijalno je moguće i formiranje vlastite vojske. Vladajuća stranka u RS neprestano se zalaže za miran razlaz države i govori o stvaranju nezavisne RS u okvirima dejtonske BiH. Neki od lidera u BiH i regiji su mi rekli da miran razlaz ne bi mogao biti moguć”, istakao je Schmidt u obraćanju.

Navodi kako fraza ‘izvorni Dayton’, koju često koriste vlasti RS, ukazuje na nepoštovanje Ustava BiH.

Više puta sam pozivao na razgovore za unapređenje ustavne strukture ali nisam dobio nikakav odgovor. Koje zaključke mogu donijeti građani društva koje se oporavlja od traume kad čuju retoriku koju neprestano ponavljaju vlasti RS, koji nastoje izvršiti secesiju entiteta i izaći iz ustavnog okvira i preuzeti državne nadležnosti? Najavljeni koraci vlasti RS podrivaju suverenitet države Bosne i Hercegovine”, istakao je Schmidt.

Dodaje kako problematične situacije nisu karakteristične samo za ovu godinu – BiH se već mnogo godina nalazi u krizama koje pokreću lideri.

Ambasadori PIC-a i ja smo se složili da postoji potreba za drugačijim odgovorom. Uz podršku upravnog odbora, koristim svoje ovlasti visokog predstavnika da donosim odluke kao protumjere nezakonitim i destabilizirajućim aktivnostima vlasti RS”, rekao je, podsjetiviši na naredbu suspenzije primjene zakona o prenosu imovine na entitetski nivo.

Tada sam iskoristio priliku da kažem da nijedan zakon koji podriva ustavnu strukturu neće biti prihvaćen”, naglašava Schmidt.