Erdogan protiv ulaska Švedske i Finske u NATO

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da njegova zemlja, inače članica NATO-a, “nije naklonjena” ulasku Švedske i Finske u Sjevernoatlansku alijansu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Erdogan je kao razlog za takav stav naveo navodnu podršku Švedske i drugih skandinavskih zemalja kurdskim borcima i drugim grupama koje Ankara smatra teroristima.

“Skandinavske zemlje se ponašaju kao pansion za terorističke organizacije”, rekao je on u petak, govoreći o kurdskim i ljevičarskim militantnim grupama.

On je, također, optužio drugu NATO članicu, Grčku, da koristi Alijansu protiv Turske, rekavši da Ankara ne želi da se ta “greška” ponovi.

Kao članica NATO-a, Turska bi mogla da stavi veto na odluku o prijemu dvije zemlje.

“Pažljivo pratimo razvoj događaja u vezi sa Švedskom i Finskom, ali nismo pozitivnog mišljenja”, rekao je Erdogan novinarima.

Plan Finske da podnese zahtjev za članstvo u NATO koji je objavljen 12. maja i očekivanje da će Švedska učiniti isto, dovest će do širenja zapadnog vojnog saveza koje predsjednik Rusije Vladimir Putin želi da spriječi, piše agencija Reuters.