Evropska unija proširuje sankcije: Uvodi se embargo na uvoz ruske nafte, Sberbanka isključena iz SWIFT-a

Predsjednica Evropske komisije Ursula Von der Leyen predstavila je danas šesti paket sankcija koje Evropska unija uvodi Rusiji zbog neopravdane i ničim izazvane agresije na Ukrajinu.

Kazala je da EU želi da Ukrajina pobijedi u ovom ratu.

Uskoro slavimo Dan Evrope. Dan za razmišljanje o našoj Uniji. Ali i o budućnosti EU. A danas se ta budućnost piše i u Ukrajini.

Želimo da Ukrajina dobije ovaj rat. Ipak, toliko toga mora biti obnovljeno. Zato predlažem da počnemo raditi na ambicioznom paketu oporavka za naše ukrajinske prijatelje.

Ovaj paket bi trebao donijeti ogromna ulaganja kako bi se zadovoljile potrebe i neophodne reforme“, kazala je Von der Leyen.

Pojasnila je i ko će se u prvom redu naći među novim sankcionisanim osobama.

Danas predstavljamo šesti paket sankcija. Prvo, sankcionišemo visoke vojne oficire i druge osobe koje su počinile ratne zločine u Buči. Znamo ko ste. I vi ćete odgovarati.

Drugo, uklanjamo Sberbanku – daleko najveću rusku banku – i dvije druge velike banke iz SWIFT sistema.

Treće, zabranjujemo tri velika ruska državna emitera iz našeg etera, koji agresivno pojačavaju Putinove laži i propagandu“, dodaje ona.

Ni ruska nafta nije prošla “nekažnjeno”.

Konačno, sada predlažemo zabranu ruske nafte. Da budemo jasni: neće biti lako. Ali jednostavno moramo raditi na tome.

Pobrinut ćemo se da postupno izbacimo rusku naftu na uredan način. Maksimizirati ćemo pritisak na Rusiju, a minimizirati uticaj na naše ekonomije“, zaključila je Von der Leyen.