Faruk Dević se obratio Skupšini: “Ovog nije bilo ni u komunističkim režimima”, Handžić ga upozorio na političke govore

Faruk Dević, ispred Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu, se obratio zastupnicima povodom Nacrta Zakona o visokom obrazovanju, te izrazio nezadovoljstvo sa istim.

Međutim, njegov govor je ocijenjen kao politički.

Mislio sam da će ovo obraćanje biti drugačije. Mislio sam reći koje su stvari objektivno loše, a odustao sam iz dva razloga, prvi je što bi mi trebalo nekoliko sati, a drugi je malo bitniji, kada sam gledao gostovanje ministrice.

Na pitanje da li je moguće naći zajednički jezik sa studentima povodom njihovih zahtjeva, citirat ću odgovor ministrice: ‘Ako studenti nađu razlog zašto da bude ja ću rado, a ja ću njima dati razlog zašto da ne bude vrlo rado’. Ovo je strašna izjava.

Bilo je dosta i dobrih i loših ministara, a više loših, ali takav stepen nepoštovanja prema studentima nije bio ni u komunističkim režimima“, rekao je.

Nakon toga je upozoren od strane Vibora Handžića, koji je u tom trenutku predsjedavao Skupštinom, da pređe na temu i da obustavi političke govore.

Na problem smanjenja broja studenata Dević kaže da nije uzrok demografske prirode, nego Zakon.

Zašto ne pričamo o pranju diploma, zašto ne pričamo o izjednačavanju privatnih i javnih univerziteta? Dva puta u godinu imamo skoro identičan zakon. ANU BiH je drugi put u godinu dana je dao negativno mišljenje, SPUS drugi put u godinu dana također. Ja pozivam zastupnike da glasaju za studente, a ne za ovaj zakon“, dodao je.