Foto: Vlada KS

Foto/ Delegacija KS položila cvijeće i odala počast šehidima i borcima

U okviru obilježavanja 30. godišnjice bitke za odbranu Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine danas, 02. maja 2022. godine, u organizaciji Kantona Sarajevo, delegacija KS su položila je cvijeće na Šehidskom mezarju Kovači.

Tako je odata dužna počast bosanskim šehidima i prvom predsjedniku Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Aliji Izetbegoviću.

Službeni dio današnje ceremonije sjećanja na sve šehide i poginele borce započeo je intoniranjem himne, te prigodnim obraćanjem ministra za boračka pitanja KS Omera Osmanovića koji je, između ostalog, naglasio kako je kultura sjećanja naša obaveza koja je ostavljena u amanet svima nama, upravo zbog svih onih koji su svoje živote dali za odbranu naše domovine, jedne i jedine Bosne i Hercegovine.

Nakon toga, delegacije svih nivoa vlasti položile su cvijeće i odale počast na nišan Bosanskom šehidu i mezara rahmetli predsjednika Izetbegovića.

U 11:45 sati na Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva delegacija KS odala je počasti i položila cvijeće u znak sjećanja na svu ubijenu djecu stradalu stradalu tokom agresije na glavni grad naše zemlje.

Zatim su delegacije KS u 12:00 sati odale počast šehidima i poginulim borcima, te u to ime položile cvijeće na Groblju “Lav”, u 12:15 sati na Mezarju “Stadion”, te u 12:45 sati na Centralno spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima Novog Grada ispred zgrade Općine.

Obilježavanjem ove godišnjice zvanično je započela manifestacija Dani Kantona Sarajevo koja će trajati do 09. maja 2022. godine.

U okviru Dana Kantona Sarajevo, planirano je obilježavanje i drugih značajnih datuma kao što su Dan sjećanja na ubijenu djecu opkoljeog Sarajeva 05. maja, te Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope 09. maja.

Bit će upriličeni i drugi programski sadržaji, u saradnji sa našim kulturnim i obrazovnim ustanovama, te brojnim udruženjima i institucijama.