Foto/ Jako nevrijeme pogodilo Gornji Vakuf, automobili zaglavili kao usred zime

Jako nevrijeme praćeno grmljavinom jutros je već pogodilo Sarajevo, a nije zaobišlo ni Gornji Vakuf.

Kao što se može vidjeti sa fotografija, u Gornjem Vakufu je padao jak grad koji je zabijelio ulice.

Neki automobili su se čak i zaglavili na cesti kao usred zime.

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo umjereno do pretežno oblačno vrijeme, ponegdje je ragistrovana i kiša.

U Sarajevu pada jaka kiša propraćena grmljavinom.

Temperature zraka izmjerene u 08 sati iznosile su: Bjelašnica 8 stepeni, Ivan-sedlo 12, Bihać, Bugojno, Gradačac i Sokolac 13, Doboj, Jajce i Tuzla 14, Banja Luka, Bijeljina, Drvar, Sarajevo, Srebrenica, Zenica i Zvornik 15, Prijedo i, Široki Brijeg 16, Livno i Sanski Most 17, Grude 18, Mostar i Trebinje 20 stepeni.

Danas će u Bosni i Hercegovini biti umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme. U jutarnjim satima sa slabom kišom ponegdje, a u drugoj polovini dana u većem dijelu zemlje se očekuju pljuskovi sa grmljavinom, a lokalno je moguća i pojava grada, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Vjetar slab većinom južnog smjera. U sjevernim područjima vjetar istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 22 i 27, na jugu do 29 stepeni.

Žuti meteoalarm na snazi

Za dijelove Bosne i Hercegovine na snazi je žuti meteoalarm zbog lokalnih pljuskova i grmljavine.

U Sarajevu je na snazi od 14 do 19 sati, iako je već sada zabilježena jaka grmljavina.

Budite u toku sa aktuelnom vremenskom prognozom. Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom. Budite svjesni da se mogu pojaviti oluje sa grmljavinom. Budite posebno pažljivi u izloženim područjima, kao što su planine, šume i otvoreni tereni. Smetnje u vanjskim aktivnostima su moguće“, napominju meteorolozi.

Osim Sarajeva, upozorenje je na snazi za Tuzlu, Foču i Višegrad.

Prognoza za naredne dane

Sutra, u srijedu, će u Bosni biti umjereno oblačno. U poslijepodnevnim satima sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom u centralnim i istočnim područjima. U Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab promjenljivog smjera.

Jutarnja temperatura zraka većinom između 11 i 16, na jugu zemlje do 20, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 24 i 29, na jugu zemlje do 32 stepena.

U četvrtak u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab zapadnog i jugozapadnog smjera.

Jutarnja temperatura zraka većinom između 11 i 17, na jugu zemlje do 20, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 25 i 32 stepen.

U petak u Bosni i Hercegovini sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost.

Jutarnja temperatura zraka većinom između 13 i 19, na jugu zemlje do 23, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 26 i 32, na jugu do 35 stepeni.

Meteorolozi ranije najavili veliki rast temperatura

Početkom juna očekuje nas prvi toplotni val, s temperaturama većim od 35 stepeni, najavio je jučer Nedim Sladić, meteorolog Nove BH.

Inače, Sladić važi za meteorologa koji rijetko griješi u svojim prognozama, pa je baš zbog svoje tačnosti našao put do srca brojnih bh. građana. Ipak, čini se da je današnja prognoza za naredne dane malo drugačija.

U petak je nevrijeme zahvatilo Zapadni Balkan i nakon toplijih dana BiH je zahvatio hladniji val.

Ipak, već od srijede možemo očekivati sunčanije dane.

Znatno iznad prosjeka je bilo u maju mjesecu. Izjednačili smo se sa brojem dana iz 2003. godine. Nakon ovako pregrijane podloge kada se miješa sa hladnim zrakom uzrokuje oblačnost i može usloviti velike grmljavinske pljuskove, ali su nas srećom neveremena zaobišla”, objasnio je jučer Sladić zbog čega smo imali pljuskove u posljednih nekoliko dana.

Najavio je i lagani rast temperatura od srijede.

Prema kraju radne sedmice i vikenda do 33 stepena nas očekuje. Idemo ka toplijem vremenu. Po mojoj procjeni i materijalima imaćemo prolazno zahlađenje 7. juna i opet ide topliji interval”, rekao je.

Informacije za one koji žele ići na more

Sladić napominje za sve one koji planiraju ići na Jadran ovih dana da je na jugu Jadrana more i dalje ugodno za kupanje, ali na sjeveru Jadrana se more za nijansu ohladilo, što je ipak podnošljivo za kupanje.

Sezonska prognoza kaže da ćemo imati toplije ljeto od uobičajenog, uostalom kao i ranijih godina. Ako se bira godišnji odmor, statistički prvih deset dana augusta su uvijek najtopliji.

Ovo ljeto, osim što će biti toplo, imaćemo i toplotne valove. Apelujemo da se ponašamo u skladu sa vremenskim prilikama”, zaključuje Sladić.