Foto: N. M./ Sarajevska sehara

Foto/ Ovako izgleda završen mural posvećen Jovanu Divjaku

Na Dječijoj kući na Grbavici, nekadašnji Dom pionira Boško Buha oslikan je mural posvećen legendarnom generalu Armije Republike Bosne i Hercegovine Jovanu Divjaku.

Bivši general Armije je preminuo u Sarajevu 8. aprila prošle godine, u 84. godini.

Iako rođen u Beogradu, s obzirom na to da mu je otac porijeklom iz Bosanske krajine gdje je radio kao učitelj, Divjak se nacionalno izjašnjava kao Bosanac, što je u više navrata isticao.

Poznat je kao jedini general čija je naredba bila “ne pucaj”.

Generala Divjaka često se znalo sresti u šetnji Grbavicom kojom je prolazio na putu ka prostorijama Udruženja “Obrazovanje gradi BiH“ čiji je osnivač.

Od osnivanja, 1994. godine, Udruženje “Obrazovanje gradi BiH – Jovan Divjak“ pomaže djeci žrtava rata u BiH 1992-1995., djeci i mladima sa invaliditetom, talentovanima, djeci i mladima romske nacionalne manjine kao i onima u stanju socijalne potrebe da uspješno završe školovanje i postanu korisni članovi društva.

Ipak, nisu svi građani zadovoljni kako u finišu izgleda mural.

O Jovanu Divjaku

Čika Jovo je rođen 11. marta 1937. godine u Beogradu, gdje je završio 12. klasu Vojne akademije u Beogradu, kurs za komadanta bataljona, Komandno-štabnu akademiju i Ratnu školu. Kasnije je završio Štabnu školu francuske vojske.

Predavao je u Vojnoj školi u Sarajevu, a rat ga je zatekao na dužnosti oficira u štabu Teritorijalne odbrane BiH. Postao je brigadni general Armije RBiH i pomoćnik načelnika Glavnog štaba Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Prvi je nosilac najvišeg francuskog ordena, Legije časti iz BiH. Vidjevši da JNA naoružava srpske paravojne formacije i civile, odlučio je da oružje iz Kiseljaka preda Teritorijalnoj odbrani BiH, kako ga JNA ne bi zloupotrijebila. Vojni sud JNA ga je 1991. osudio na devet mjeseci zatvora zbog izdavanja oružja TO BiH. Kaznu je izbjegao napustivši JNA, nakon čega se pridružio Armiji Republike Bosne i Hercegovine.

Divjak je bio jedan od osnivača i inicijator ideje o stvaranju današnjeg Udruženja “Obrazovanje gradi BiH” u koje je ugradio svoj životni rad i sebe. Filantropska ideja je vodilja ovog Udruženja na čijem čelu je Jovan Divjak bio punih 27 godina.

Nosilac je velikog broja priznanja za društveno – koristan i humanitarni rad a najvažnija su: Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva, Legija časti Republike Francuske, Orden Lafayette, Plaketa Međunarodnog komiteta lige humanista, Premio Takunda (Italija), Graditelj mira 2013 (Katalonski međunarodni institut za mir)…