Građani pružaju podršku: Slučaj trudnice šokirao regiju, ljekari odbili prekid trudnoće iako beba ima teški tumor

Hrvatsku potresa slučaj trudnice Mirele Čavajde, kojoj su ljekari odbili izvršiti prekid trudnoće u 26. sedmici, unatoč tome što njezina beba ima teške malformacije.

Iako je bebi otkriven zloćudni tumor na mozgu ljekari su odbili da prekinu trudnoću.

Čavajda je dala izjavu za medije nakon konzultacija u kliničkoj bolnici Merkur.

Nakon pregleda u Merkuru, Čavajda je rekla da joj je rečeno da se njen slučaj hitno šalje na drugostupanjsko etičko povjerenstvo u KBC Rebro. “Sad opet čekam.”

Navela je da je za komplikacije saznala u 24. sedmici trudnoće.

U 20. sedmici sam došla na pregled kod svoje redovne ginekologinje i bilo je sve ok, i poslije sam došla u 24. sedmicu i onda je ona vidjela tvorevinu na desnoj hemisferi mozga te me poslala hitno na prijem na Sveti Duh. Isti dan sam došla, to je bio utorak navečer 19.4., primljena sam”, kazala je Čavajda pa nastavila:

U četvrtak ujutro nakon magneta mi je doktorica rekla da je to preliminarno tumor ali da još ne mogu ništa reći. U petak smo poslali sve papire etičkim povjerenstvima, u sve četiri bolnice i još uvijek čekamo da se netko odazove.”

Javni istup za sve žene

Kaže da je javno istupila zbog drugih žena u Hrvatskoj.

To se već sad nekom događa. Koliko se žena javilo i koliko će ih se još javiti… Radim to za žene i svu našu djecu, jer ja mogu dobiti kćer kojoj će to isto tako jednog dana dogoditi. Što onda, sustav će reći ‘žao mi je i sretno’. To je sve što mi dobijemo“, kazala je ona, prenio je N1.

Kaže da je dobila veliku podršku svojih prijetlja i obitelji te da je dobila “ocean poruka” drugih žena.

Ponovila je još jednom da joj je njena ginekologinja poručila da se uputi u Sloveniju, a tri dana poslije je to rekla liječnica na Svetom Duhu.

Sedam dana kasnije joj je rečeno da je u pitanju veliki tumor koji raste, “da su djetetove šanse za normalan život gotovo nikakve, da možda umre prije nego što se rodi i neka idem odmah pomoć potražiti u Sloveniju”.

Niko od njih me nije uputio ni na jedno etičko povjerenstvo”, dodala je.

Čavajda je istaknula da ništa nije dobila, nikakvu psihološku pomoć – osim žao mi je i sretno.

Ako mišljenje etičkog povjerenstva bude negativno, kazala je da će otići u Sloveniju gdje ima dogovoren prekid trudnoće.

Nekako se nadam da će se nešto desiti u ova tri dana”, rekla je.

Podsjetimo, o slučaju koji je zgrozio Hrvatsku u srijedu se oglasilo i Ministarstvo zdravstva koje je poručio da “svaka žena ima pravo na pobačaj nakon 10. tjedna zbog medicinskih indikacija”.

Građani pružili podršku na ulici

Organizacije civilnoga društva organizirali su skup ispred Hrvatskog sabora, s kojega upućuju zahtjeve za dostupan, siguran i legalan prekid trudnoće u Hrvatskoj.

Ovi zahtjevi su nastali kao reakcija na aktualni slučaj Mirele Čavajde kojoj je uskraćeno pravo na prekid trudnoće temeljem medicinskih indikacija koje upućuju na tešku bolest djeteta nespojivu sa životom.

Tom prilikom pročitano je i otvoreno pismo Mireli Čavajdi, prenosi Index.

U otvorenom pismu istaknuli su da su podrška Mireli Čavajdi te će se zajedno boriti da dobije ono što joj pripada.

Žao nam je što živimo u državi koja nečiji svjetonazor stavlja ispred dostojanstva, zdravlja i života žene i djece i što je tvoja patnja postala tema od interesa. Ovo je borba svake žene, zato smo tu, ujedinjene u solidarnosti.

Izražavamo ti poštovanje zbog snage koja te vodi, hvala ti za hrabrost da istupiš u najranjivijem životnom periodu, što nisi pognula glavu na nasilje kojem si izložena”, stoji, među ostalim, u pismu podrške.

Zatim su iznijeli i zajedničke zahtjeve.

“Organizacije civilnog društva u Republici Hrvatskoj – različite po svojem djelovanju, no ujedinjene u solidarnosti sa svim ženama kojima sustav uskraćuje zdravstvenu skrb – ističu zajedničke zahtjeve prema institucijama vlasti čije se ispunjenje traži u najkraćem mogućem roku:

Hitno osigurati odgovarajući medicinski postupak prekida trudnoće Mireli Čavajdi u okviru i o trošku zdravstvenog sustava RH te utvrditi odgovornost i sankcionirati odgovorne za propuste u pružanju pravodobne i odgovarajuće skrbi.

Od ministra Beroša i premijera Plenkovića zahtijevamo da javno potvrde da će Mirela Čavajda dobiti odgovarajuću skrb o trošku HZZO-a koja će joj osigurati kvalitetnu zdravstvenu skrb tijekom prekida trudnoće u skladu sa suvremenim medicinskim metodama i važećim međunarodnim standardima medicinske struke, medicinskom indikacijom i zahtjevom Mirele Čavajda.

Osigurati hitno donošenje smjernica i protokola za siguran prekid trudnoće u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije

Hitno objaviti cjelovite podatke o kapacitetima svih zdravstvenih ustanova u RH u odnosu na pružanje zdravstvene skrbi u području reproduktivnog zdravlja, i to specifično usluge prekida trudnoće (raspoloživi kadrovi, specijalistička znanja, tehnologija, kapacitet primitka pacijentica, financijska sredstva) te ustanoviti javni registar zdravstvenih radnica i radnika koji se pozivaju na priziv savjesti, a koji se redovito ažurira te je dostupan svim pacijenticama.

Osigurati da zdravstveni radnici i radnice i bolnička povjerenstva poštuju trenutni zakon koji regulira prekid trudnoće te istražiti odgovornost zdravstvenih radnika i radnica koji/e uskraćuju ili pružaju netočne informacije te onemogućavaju prekide trudnoće na zahtjev.

Osigurati dostupnost prekida trudnoće svim ženama u skladu sa zakonskim okvirom, uz pokrivanje troškova iz sredstava Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje te osiguranjem dovoljnog broja medicinskih timova za obavljanje prekida trudnoće u svim zdravstvenim ustanovama koje su dužne omogućiti ovu vrstu zdravstvene skrbi kako bi se prevenirao institucionalni priziv savjesti”, navode svoje zahtjeve.

Podsjećamo da ove godine Hrvatska izvještava UN-ovom odboru za prava žena (CEDAW), koji je već u dva navrata upozorio Hrvatsku da mora omogućiti ženama pristup prekidu trudnoće na zahtjev te da troškovi prekida trudnoće moraju biti pokriveni iz sredstava Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Isto tako je važno napomenuti da su međunarodna tijela ovakve uskrate zdravstvene skrbi prepoznala kao mučenje. Neophodno je stoga da odmah poduzmete korake da se život, zdravlje i dostojanstvo svake žene u Hrvatskoj zaštiti, a nered u hrvatskom zdravstvenom sustavu napokon uredi”, zaključuju.