Građani Rakovice i Gladnog Polja potpisali peticiju, ne žele vrijednu fabriku peleta koju planira Vlada KS

Do kraja godine, u krugu preduzeća “Sarajevo-šume”, trebala bi biti napravljena fabrika za proizvodnju peleta za potrebe građana Kantona Sarajevo.

Međutim, tome se protive stanovnici naselja Gladno Polje i ulice Rakovička cesta.

Oni su na adrese nadležnih u Općini Ilidža i kantonalnih zastupnika poslali potpisanu peticiju.

U propratnom pismu naveli su da imaju saznanja da se u neposrednoj blizini njihovih domova, u bivšoj pilani, planira pokrenuti proizvodnja peleta.

Poučeni iskustvom s bivšim vlasnicima, koji se nisu pridržavali ni minimalnih zahtjeva za zaštitu okoline, molimo vas da shvatite našu bojazan da će se, davanjem dozvole za izgradnju takvog pogona, životi u našim domovima pretvoriti u pakao. Odlučno se protivimo izgradnji bilo kakvog pogona koji proizvodi prašinu, buku i otpadne vode“, naveli su mještani.

Edib Bašić, stručnjak iz ove oblasti, mišljenja je da nema ekonomske opravdanosti za izgradnju fabrike vrijedne oko 8,5 miliona KM.

Prodajna cijena kubnog metra ogrjevnog drveta iz izdaničkih šuma od kojeg bi se proizvodio pelet košta 72 KM po kubiku bez PDV-a, transport drveta do tvornice košta 30 KM po kubiku. Za tonu peleta potrebno je 2,5 do 3 kubika drveta, a same sirovine za proizvodnju tone peleta koštaju od 250 do 300 KM“, kazao je Pašić, prenio je Avaz.

Na tu cijenu, kako ističe, potrebno je dodati enormnu količinu električne energije potrebne za mljevenje drveta, sušenje mase, presovanje i troškove poslovično neproduktivne radne snage u javnom sektoru te se dolazi do cifre od 500 KM za tonu bez troškova distribucije i PDV-a.

Kako Pašić ističe, divljanje cijena peleta se ne rješava državnom proizvodnjom peleta čija je proizvodna cijena znatno veća od tržišne cijene u grijnoj sezoni.

Ako Ministarstvo ima namjeru da pomogne građanima, onda to može učiniti putem robnih rezervi, kupovinom peleta van grijne sezone, kada je njegova cijena niža i do 50 posto, te puštanjem peleta u prodaju u sezoni po povoljnim cijenama“, rekao je Pašić.

Šta su najavili iz Vlade KS?

Podsjetimo, Vlada Kantona Sarajevo 21. aprila donijela je Odluku o usvajanju “Studije o opravdanosti izgradnje peletare na području Kantona Sarajevo“ koju su za Ministarstvo privrede izradili Izudin Kešetović i Armin Avdić.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić najavio je još početkom februara da će Ministarstvo privrede KS zajedno s KJP “Sarajevo – šume” d.o.o. Sarajevo ući u realizaciju projekta osnivanja fabrike za proizvodnju peleta u okviru ovog javnog preduzeća.

Avdić je izjavio da je fabrika peleta opravdana i s društvenog, ali i sa finansijskog aspekta, te da ima dobar razvojni potencijal za širenje proizvodnje i djelatnosti.

Osim toga, treba imati na umu i ekološki segment koji nam je od iznimnog značaja. Vlada Kantona Sarajevo već je implementirala nekoliko projekata kojima se nastoji poboljšati kvalitet zraka u Kantonu, a pokretanje peletare svakako je sljedeći korak.

Osim što će unaprijediti kvalitet zraka zbog smanjenja zagađenosti, također će dovesti i do ubrzanja prevođenja siromašnih šuma u visokokvalitetne bukove šume koje su izvor oksigena i stabilizatori neophodni za očuvanje naše životne okoline“, pojasnio je Avdić, jedan od autora ove studije.

Delić je rekao da je zadovoljan analizama iz ove studije, te da će Ministarstvo i kantonalno preduzeće odmah krenuti u realizaciju sljedećih koraka neophodnih za što skorije pokretanje proizvodnje peleta u okviru ovog preduzeća.

Svi posmatrani parametri su pozitivni i to nam je dodatni motiv da ovaj projekt dovedemo do kraja. Prije svega, kako sam i ranije govorio, nama je cilj bolji životni standard u Kantonu, a to podrazumijeva i zdravo životno okruženje.

Ova studija pokazuje da postoje izraženi dugoročni pozitivni efekti na smanjenje zagađenosti zraka na području Kantona Sarajevo u narednih nekoliko godina, a osim toga cilj nam je i stabilizirati cijenu peleta na području Kantona Sarajevo i naravno uspostaviti standard u kvaliteti proizvodnje ovog energenta“, kazao je ministar Delić.

Naveo je i da će realizacija ovog projekta biti kompatibilna s aktivnostima detaljnog i obuhvatnog uređenja šumskog područja u Kantonu Sarajevo kojeg planira realizirati preduzeće “Sarajevo-šume“ u narednim godinama.

Naime, Kantonalnim šumsko-razvojnim planom jedan od prioritetnih ciljeva u šumarstvu je konverzija izdanačkih šuma, odnosno prevođenje izdanačkih šuma u viši uzgojni oblik što doprinosi boljem ispunjenju svih funkcija šuma, kako proizvodnih tako i zaštitnih, estetskih i drugih funkcija.

Pokretanjem proizvodnje peleta u okviru djelatnosti preduzeća ‘Sarajevo – šume’ mi ćemo zaokružiti cjelokupan drvoprerađivački proces u ovom preduzeću, a adekvatnim uređenjem šumskog bogatstva na području Kantona Sarajevo omogućiti će se i podizanje stepena kvaliteta šumskih područja, kao i ukupnog bržeg rasta šuma, odnosno brže provođenje izdanačkih i degradiranih u visoke šume, čime će efekti dobiveni ovom investicijom biti značajno uvećani i dugoročno multiplicirani, a i naše šume kao prirodno bogatstvo će biti znatno brže uvečano.

Također, ovo je prilika i da se tehnički procesi u preduzeću unaprijede, kao i da se preduzeće osposobi za obavljanje dodatnih djelatnosti“, naveo je ministar.

Iz Ministarstva ističu i da će blizina sirovinske baze, kao i prodajnog tržišta omogućiti relativno niske troškove proizvodnje i dostave peleta krajnjim korisnicima, odnosno kupcima.

Ukupna vrijednost te investicije procijenjena je na 8.457.000 KM, a ona obuhvata kupovinu zemljišta, uređenje i rekonstrukciju postojećih objekata te komunalne infrastrukture, kao i uređenje i kupovinu tehnološkog dijela za proizvodnju peleta, prateće opreme, mašina neophodnih za dobavljanje, sječu i transport biomase od šume do postrojenja i druge troškove.

Navedena sredstva su planirana i osigurana kroz budžet Ministarstva privrede KS i finansijski plan KJP “Sarajevo – šume“, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.