Islamski učenjak: “Zašto Bošnjaci, ala Fadil, trpaju Poslanika islama u “Armani odijelo”?

Resul Mehmedović publicista i prevodilac nekoliko knjiga na bosanski jezik iz oblasti ekonomije i historije islamske kulture i civilizacije na svom je Facebookprofilu komentarisao medijski nastup premijera FBiH u kojem je citirao određene izjave vezane za poslanika Muhameda.

Novalić je u jednom trenutku kazao da bi Poslanik islama “danas nosio Armani odijelo”.

Mehmedović na svom Facebook profilu odgovora na pitanje “Znate li zašto Bošnjaci ala Fadil trpaju Poslanika islama u «Armani odijelo»?”

Zato što su navikli da «Armani odijelima» završavaju stvari, kʼo biva: turimo Muhammeda (s.a.v.s) u odijelo, dobro njemu – dobro nama. Oni takvim poimanjem potajno umiruju svoju savjest i odrođenost od vlastitog naroda, jer bošnjačka elita funkcionira na principu “namirivanja” – evo ti poslić, evo ti odijelo, evo ti na kahvu, nemoj talasati, vidjet ćemo i tebi nešto.

I svima dobro. Na taj način kreirali su čitavu jednu paralelnu stvarnost, svijet lažne skromnosti, lažnih titula, lažnih zvanja, ulagivanja i laskanja… Svijet svega osim stvarnosti – gorke bh. stvarnosti – a u koji se nikako ne može inkorporirati Poslanik islama“, piše Mehmedović.

Kazao je da Novalićeva izjava nije historijski tačna, ali i da on zamišlja Poslanika sasvim drugačijeg, skrušenog i poštenog.

Fadilova izjava je samo eho sveopće bošnjačko-muslimanske svijesti, koja modernost i Muhammedovu (s.a.v.s) poruku i univerzalnost svode na groteskni materijalizam u rangu ruskih oligarha, što ni historijski ni poslanički nije ni blizu istini.

Ja, na primjer, zamišljam Muhammeda (s.a.v.s) kao vođu pravednog društva, otvorenog i jednakih prilika za sve, društva vladavine prava, najviših ekonomskih sloboda i koje bi bilo iznad Švicarske, Danske ili Norveške na listi indeksa korupcije. To je historijski najbliže istini.

Ali, kako god da pogledam i pokušam razumjeti, nikako ga ne vidim u «Armani odijelu», naročito u vremenu u kojem trećina njegovog naroda (u BiH) jedva sastavlja kraj s krajem i ide ka ekonomskoj kategorizaciji ‘siromašnog stanovništva“, napisao je Mehemdović na svom profilu.

Podsjetimo, Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, bio je gost specijalnog bajramskog programa na Hayat TV.

Tom prilikom premijer Novalić je, između ostalog, govorio o potrebi da muslimani danas žive islamski način života u skladu sa sadašnjim vremenom.

Zatim je kazao jednu izjavu koja očigledno nije prijala većini muslimana u Bosni i Hercegovini, pa je na društvenim mrežama nastao, blago rečeno, haos.

Sve se prenijelo i na medijsku kuću Hayat TV, pa se i ova kuća ogradila od izjave premijera.

U svom obrazloženju Hayat je napisao da se Novalić pozvao na izjavu jednog imama koji je, kako kaže, na hutbi podučavao mlade da kao muslimani moraju biti moderni i živjeti u skladu sa modernim vremenom, tehnologijama i svime što nosi sa sobom.

Taj imam je iskoristio primjer života poslanika Muhammeda a.s., navodeći da bi, s obzirom na otvoreno shvatanje koje je širio u svoje vrijeme, danas vjerovatno bio moderan čovjek i nosio Armanijevo odijelo, a što je premijer Novalić prepričao.

Dakle, premijer Novalić se referisao na izlaganje efendije i to iskoristio u svrhu argumentovanja svojih stavova“, navodi Hayat u reakciji.

Premda su mnogi korisnici društvenih mreža požurili da pogrešno i zlonamjerno protumače navedeno kao premijerovu izjavu, iz predočenog jasno proizlazi da je autor izjave sasvim druga osoba“, zaključuju iz ove kuće.

Koliko je pogrešna izjava premijera Federacije govori i činjenica da je Poslanik živio veoma skrušeno i da se muslimani uče da žive tako.

Pogledajte njegovu izvjavu: