Foto: N. M./ Sarajevska sehara

Ivica Osim dobija ulicu u Beogradu

Selektor Srbije Dragan Stojković izjavio je da će jedna ulica u Beogradu dobiti ime po legendarnom treneru Ivici Osimu, koji je preminuo 1. maja u 81. godini.

Prije polaska u Narodno pozorište u Sarajevu, na komemoraciju Ivici Osimu, delegacija Fudbalskog saveza Srbije posjetila je ambasadu Srbije u tom gradu i tom prilikom je Stojković saopštio da će legendarni trener dobiti ulicu u Beogradu.

Uoči puta za Sarajevo, imao sam razgovor sa čelnim ljudima Grada Beograda i gotovo je izvesno da će jedna od ulica u našoj prijestonici dobiti ime po legendarnom Ivici Osimu”, rekao je Stojković, prenosi Fudbalski savez Srbije.

On je to apsolutno zaslužio i mnogo mi je drago što će se Beograd i Srbija jednom divnom čovjeku i fantastičnom fudbalskom stručnjaku odužiti na adekvatan način. Samo da budemo strpljivi, poznato je da mora da prođe tri godine od smrti da bi se ušlo u proceduru oko imena ulice”, dodao je Stojković.

Selektor reprezentacije Srbije je rekao da je Osim bio “šarmatna osoba, čovjek koji je plijenio znanjem, stavom i harizmom” i neko ko je zaista “zadužio fudbal u bivšoj zemlji i ostavio dubok trag u inostranstvu”.

Stojković je naveo da ne pamti njegovu igračku karijeru, ali je istakao da se nadimak “Štraus s Grbavice” ne dobija lako.

Njegova trenerska karijera je bila impresivna, ostat će mi zauvijek urezano u sjećanju sve ono što nam je pokazivao na treninzima i način na koji je radio sa nama u reprezentaciji”, rekao je Stojković, koji je potom nastavio:

Naravno, momenti sa Mundijala u Italiji 1990. godine su nešto specijalno. Također i kvalifikacioni put do tog šampionata na kome smo jednu Francusku ostavili iza sebe, dovoljno govori o podvigu i stilu igre pod palicom Ivice Osima”, rekao je Stojković.

Ljudima koji nisu rođeni na ovim prostorima, kako je rekao Stojković, “Švabine misli i ideje bile su nerazumljive”.

Bio je vrlo inteligentan, svaka njegova rečenica imala je neki širi smisao, nije se služio floskulama i uvijek je slao jasnu poruku šta želi i šta mu je namjera. To smo samo mi Balkanci umili da razumijemo na pravi način. Osim je bio kosmopolita, lijepo se osjećao i u Zagrebu i u Beogradu i u Skoplju, Ljubljani, Titogradu, Novom Sadu, Prištini…

I svuda su ga voljeli. Ukratko rečeno, bio je Jugosloven. Doći u Sarajevo i odati mu posljednju poštu, najmanje je što možemo da učinimo za jednog takvog čovjeka otvorenog srca. Švabo je to zaslužio svojom pojavom, likom i djelom”, zaključio je Stojković.