Izašao iz NiP-a jer su mu hodže rekle da musliman ne smije da glasa za “komunistu”

Nakon predstavljanja Denisa Bećirovića za zajedničkog kandidata opozicije za Predsjedništvo BiH, jedan od članova NiP-a iz Živinica obznano je da napušta tu stranku upravo zbog podrške Bećiroviću.

I ovaj put su se imami i hodže umiješale u politiku, barem po onome što je bivši član NiP-a Edis Bešić napisao.

Miješanje islama, imama i hodža u politiku, kao i politički govori na hutbama su, odavno je jasno svakodnevnica.

“Ja, Edis Bešić, član Izvršnog odbora Narod i pravda Živinice, ovom prilikom izjavljujem da prekidam svoje članstvo u stranci kao i u pomenutom odboru uz obrazloženje:

Ovo je moj prvi politički angažman u koji sam ušao i koji se bazirao na čistom ubjeđenju i bez ikakvih ambicija i želja za ovodunjalučkom koristi a uz odobrenje i blagoslov našeg rahmetli Muftije (Muamer Zukorlić) koji je podržao tadašnju politiku NiP-a…

Uz razgovor sa svojim prijateljima hodžama, imamima, daijama koji su bili simpatizeri NiP-a, shvatio sam da jedan musliman, Bošnjak, ni u jednoj varijanti ne smije da lobira niti da glasa za komunistu (ateistu) koji još uvijek baštini svoju pionirsku ideologiju“, napisao je Bešić.

Tvrdi da je drugačije nakon izbora praviti koalicije, nego prije. Pri tome je ideologiju SDP-a nazvao najcrnjom u “našoj povijesti”?!

Neka Denis Bećirović javno kaže šta misli o našim djedovima i prvacima Mustafi Busuladžiću, Asafu Serdaroviću, Aliji Izetbegoviću, mladim muslimanima i dr.

Jedno je praviti koalicije nakon izbora pa napraviti vlast sa bilo kojom strankom da li to bila HDZ, SNSD, SDP, Naša stranka ili bilo ko drugi, a sasvim druga stvar je svojim čistim muslimansko/bošnjačkim glasovima dizati iz pepela, iz razloga propale stranke i ideologije, poput SDP-a. Ideologije koja se pamti kao jedna od najcrnjih u našoj povijesti“, napisao je Bešić.

Inače, islam je utemeljen prije 1.400 godina, a komunizam ukoliko uzmemo da je temeljni pisac Karl Marx prije otprilike 200 godina. Tako da nije jasno ni odakle hodžama i imamima ideja da musliman ne smije glasati za “komunizam”…

Ipak, takve ideje imaju brojni imami, kao što je i Nezim ef. Halilović Muderris, imam Fahdove džamije u Sarajevu i ratni komandant 4. muslimanske slavne brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine, pružio jučer podršku kandidaturi Bakira Izetbegovića za člana Predsjedništva BiH na otkobarskim Općim izborima.

Muderris se tim povodom oglasio na Facebook profilu, a njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

Naš Lider, naš Predsjednik, naš Prvak! Allah Vas čuvao, zaštitio i volio!

Niste sami protiv svih, jer Allah je uz Vas, a On je Silni i Mudri! A i ja/mi smo Vaš Tim!

Vaši čvrsti politički stavovi i Vaša vizija nam ulijevaju sigurnost i nadu!“, poručio je Muderris.

Nije jasno ko su “mi” u ovoj objavi Muderrisa, ali je jasno da se vjera previše miješa u politiku u Bosni i Hercegovini.

Isto tako je jasno da Muderris samo nije član SDA stranke na papiru, ali ni za to nismo sigurni. Tu su brojni iftari, sehuri, druženja…

Jednu od fotografija s druženja za vrijeme ramazana je podijelio i Haris Zahiragić, zastupnik u Skupštini KS i član Predsjedništva SDA stranke. Osim Muderrisa mogli smo vidjeti i još nekoliko poznatih lica iz ove stranke.

Ipak, svi smo svjedoci koliko u predizbornoj kampanji imami pojedinih džamija koriste političke govore za vrijeme hutbi, što se apsolutno kosi sa svim uvjerenjima islama. Ali se ipak to radi.