Izetbegović: “Neće imati ko da zaradi penzije”, oglasio se odmah Čović

U Sarajevu je u toku hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH koja se održava na zahtjev Kluba Bošnjaka koji je tražio da ovaj dom ministru finansija i trezora BiH Vjekoslavu Bevandi naloži da uradi prijedlog odluke o izdvajanju oko 12,5 miliona KM Centralnoj izbornoj komisiji, a Vijeću ministara BiH da usvoji tu odluku u roku 48 sati.

Na ovaj prijedlog burno je reagirala Dušanka Majkić, delegatkinja iz Kluba Srba u ovom domu. Ona je kazala da prvo ne vidi svrhu održavanja današanje sjednice, te je kazala da je donošenje budžeta institucija BiH “jedini pravi put” za osiguranje novca za izbore.

Majkić je problematizirala i to što kako je kazala “niko nije vidio šta je struktura tih 12,5 miliona KM”, piše Fokus.

Ta struktura bi morala biti negdje predstavljena. Nikada ni manje stavke nisu mogle proći ‘onako’ da se odredi ‘od ruke’“, kazala je Majkić.

Majkić je iskoristila ovu priliku da ponovi raniji stav SNSD-a da oni smatraju aktuelni sastav CIK-a “nelegitimnim”, premda je podsjećamo Sud BiH ustvrdio drugačije. Delegatkinja SNSD-a je optužila CIK da zastupa interese bošnjačkog naroda.

Ona je izjavila i da SNSD nije protiv održavanja izbora, jer kako je rekla “to će biti naš najbolji rezultat, jedva čekam da to završi”.

Denis Bećirović (SDP), delegat iz Kluba Bošnjaka kazao je da je opstrukcija dodjela sredstava CIK-u za održavanje izbora diverzija prema svim ljudima u BiH jer je evidentna prijetnja oduzimanja biračkog prava građanima u BiH.

On je ukazao i na odgovornost onih koji sprečavaju.

I to je ogromna opasnost po demokratski sistem i pravnu državu. Kolegica Majkić je rekla da nikog nije interesovalo zašto nije usvojen budžet, što nije tačno.

Ja sam na najmanje šest sjednica Komisije za budžet i finansije svoje obraćanje počinjao s prijedlogom da se utvrdi ko je odgovoran zašto nemamo budžet i svaki put sam preglasan u namjeri da dobijemo informaciju o tome zašto nemamo budžet. Mi moramo reći ljudima ko snosi političku odgovornost, a druga je dimenzija krivična odgovornost“, kazao je Bećirović.

Bakir Izetbegović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda, također je podsjetio da je uskraćivanje biračkog prava na bilo koji način kažnjivo i da je to krivično djelo.

On je optužio SNSD i HDZ BiH da se neodobravanjem sredstava za izbore svete Bošnjacima, jer nisu podržali izmjene izbornog zakona koje je predložio HDZ BiH.

Pravi se namjerna kriza, koja će nas koštati odlaska stotina hiljada mladih ljudi. Sve što se radi u ovoj zemlji već četvrtu godinu kreirano je u koordinaciji i kuhinjama dviju stranaka, vi ste izvršioci toga, bit ćete sukrivci za ovo što se dešava, sjetit ćete se što danas ovo kažem, kad vam zafale penzije, neće imati ko da zaradi penzije.

Neće se postići ovi ciljevi. Nisu Bošnjaci krivi što podržavaju Ustav i zakon. Mi smo krivi što nismo prihvatili Izborni zakon koji je predložio HDZ“, kazao je Izetbegović.

Izetbegoviću je replicirao Dragan Čović (HDZBiH) predsjedavajući Doma naroda, kazavši da je Izetbegović povrijedio poslovnik i da je govornicu iskoristio za izbornu kampanju.

Kolega Izetbegović umjesto da nam da neki kvalitetan doprinos on izlazi s pamfletima o krivcima. Znamo da je kampanja počela, ali ne možete kršiti poslovnik zbog toga i govoriti kako ‘dvoje’ prave opstrukcije BiH. Ako neko pravi opstrukcije to je Vaša stranka kolega Izetbegoviću, na raznim razinama.

Stoga ću Vas zamoliti da danas ako želimo nešto riješiti pokušamo to, a ne korištenjem govornice za vođenje kampanje“, rekao je Čović.

Podsjećamo, Centralna izborna komisija BiH 4. maja ove godine raspisala je održavanje općih izbora za 2. oktobar ove godine.

Zakon je propisao da se u roku od 15 dana od dana raspisivanja izbora osigura novac za njihovo održavanje. Ovaj rok je već istekao, a iz Kluba Bošnjaka navode da novac za izbore hitno treba obezbijediti.

Također, iz ovog kluba smatraju da nije bilo zakonskih prepreka da Vijeće ministara BiH odobri sredstva CIK-u.