Foto: Vlada RS

Izvještaj Vlade RS prema Savjetu bezbjednosti UN: “Nemamo nikakav plan za secesiju, poštujemo suverenitet BiH”

Republika Srpska kategorično odbacuje nasilje i potpuno prihvata evropske vrijednosti demokratije i vladavine prava ugrađene u Dejtonski mirovni sporazum, te vjeruje da demokratija i vladavina prava mogu zaživjeti i napredovati u BiH jedino na temelju poštovanja Ustava BiH.

Ovo se ističe u izvještaju koji je Vlada RS uputila Savjetu bezbjednosti UN.

Ovo bi trebalo da bude očigledno samo po sebi. RS ne predlaže oduzimanje nijednog ovlašćenja ili nadležnosti koja je Ustavom dodijeljena institucijama na nivou BiH, samo nastoji da ojača BiH predviđenu Dejtonskim sporazumom, a ne da je slabi”, navodi se u izvještaju.

Dodaju da su tvrdnje bošnjačkih stranaka u BiH predvođenih SDA i njihovih pristalica da RS planira secesiju samo su provokativna propaganda čiji je cilj da privuče podršku antidejtonskom projektu bošnjačkih stranaka da centralizuju sve nadležnosti i stave ih pod svoju kontrolu.

RS nema apsolutno nikakav plan da krene putem otcjepljenja od BiH, bilo de jure ili de fakto. Daleko od toga da teži secesiji, RS insistira na tome da svi poštuju slovo Dejtonskog sporazuma.

Oni koji tvrde da ostvarivanje prava RS iz Dejtonskog sporazuma ugrožava stabilnost i budućnost BiH zamijenili su teze – pravi izvor nestabilnosti u BiH su one strane unutar i izvan BiH koje nemilosrdno podrivaju dejtonske principe.

Uporno neuvažavanje ove činjenice od strane mnogih u međunarodnoj zajednici, kao i tvrdnje da je centralizacija vlasti u rukama stranaka predvođenih SDA na neki način primjerenija evropskim integracijama, ne samo da su pogrešni, već potencijalno povećavaju rizik od nestabilnosti u BiH, koja nikako ne može uspjeti kao zemlja kojom dominira jedna etnička grupa koja ne samo da ignoriše, nego i zloupotrebljava prava Srba i Hrvata“, dodaju u izvještaju iz manjeg bh. entiteta.

Iz manjeg bh. entiteta također navode da pritisak stranih sila može dodatno otuđiti građane RS, čak i izazvati nestabilnost u BiH, “ali nikakav strani pritisak, iz bilo kog izvora da dolazi, nikada neće dovesti do toga da rukovodstvo RS, ma koga da njeni građani izaberu, odustane od odbrane prava RS po osnovu Ustava BiH ili napusti dejtonski kompromis u korist dominacije jedne etničke grupe nad svim ostalima”.

U izvještaju se naglašava da RS kategorično odbacuje nasilje kao način rješavanja političkih nesuglasica i da je čvrsto opredijeljena za mir, kao i da ni na koji način ne želi da ospori suverenitet ili teritorijalni integritet BiH.

Ovdje se ne radi ni o oduzimanju ovlašćenja ili nadležnosti koje su, kako je dogovoreno u Dejtonu, date institucijama na nivou BiH, niti kršenju amandmana na Ustav BiH koji je u propisanoj proceduri usvojen nakon potpisivanja u Dejtonu.

RS ima puno pravo da insistira da ustavnu strukturu uspostavljenu Sporazumom i vladavinu prava zasnovanu na toj ustavnoj strukturi poštuju strane i u BiH i van nje, i nastaviće da radi na zaštiti svojih prava iz Ustava BiH političkim i pravnim sredstvima, podrazumijevajući da su uspjeh i napredak mogući samo uz zaštitu prava entiteta i konstitutivnih naroda BiH.

Neodgovorni zvaničnici u Sarajevu i pojedinim stranim prijestonicama neprestano plasiraju apsurdne, zapaljive optužbe, prema kojima se svaki pokušaj RS, da ostvari svoja legitimna ustavna prava, mora posmatrati kao korak ka secesiji – kao da će zakonsko uređivanje medicinskih sredstava u Banjaluci, a ne u Sarajevu, kao što je to bio slučaj dugi niz godina, nekako završiti rasparčavanjem BiH. Oni koji iznose takve zapaljive optužbe imaju ili loše informacije ili loše namjere“, navodi se u izvještaju.

RS insistira na tome da je Dejtonska formula za decentralizovanu podjelu vlasti jedini legitiman i održiv osnov na kom je moguće izgraditi uspješnu BiH.

Jednostavno ne postoji druga alternativa – građani srpske i hrvatske nacionalnosti u BiH neće dozvoliti prenebregavanje prava koja su im zagarantovana Dejtonskim sporazumom na način koji će stranci SDA omogućiti da ostvari svoj cilj, odnosno da ostvari dominaciju uz snažnu vlast centralizovanu u Sarajevu“, zaključuje se u izvještaju.