Jasmila Žbanić prijavila prijetnje smrću na profilu Harisa Zahiragića

Naša proslavljena bhrežiserka Jasmila Žbanić prijavila je MUP-u Kantona Sarajevo prijetnje smrću.

Kako je napisala na društvenim mrežama, prijetnje su upuće u komentarima na Facebook objavi zastupnika SDA u Skupštini KS Harisa Zahiragića.

Nije ovo ni prvi put da političari i visoki pozicioneri iz SDA stranke crtaju mete na čelo javnim ličnostima i drugim građanima koji im stanu na žulj.

Poštovani, želim prijaviti prijetnje smrću koje su mi upućena sa FB profila kantonalnog zastupnika Harisa Zahiragića. Gospodin Zahrigić je moje ime i sliku stavio u lažan kontekst i svojim lažima isprovocirao rulju koja poziva na linč“, napisala je Žbanić.

MUP-u je poslala i screenshotove komentara.

Hasan Latić traži da se svo četvero ubijemo po hitnom postupku, a Mirnes Tokić poručuje da metak nije skup. Hiljade ljudi lajkuje ovaj post.

Zastupnik Zahiragić ima moć da ove ljude pokrene. Smatram da je moja sigurnost ugrožena! Razlog ovog zlostavljanja je to što sam prije nekoliko dana tražila da se objavi tačan spisak imena ubijene djece u Sarajevu.

Zastupnik Zahiragić umjesto imena širi laži, provocira ljude i preko 3 FB profila svojom nasilnom porukom huška na nasilje. Molim vas da me zaštitite“, navela je Žbanić u prijavi.

“Ako je istina da je ubijeno 1.601 dijete, onda valjda nije problem dati spisak”

Politički analitičar i psiholog Srđan Puhalo izazvao je veliku buru u javnosti prošle sedmice otvaranjem pitanja broja ubijene djece tokom opsade Sarajeva.

Proslavljena bh. rediteljica Jasmila Žbanić, nakon što je to učinio i politički analitičar i psiholog Srđan Puhalo, zatražila je da se objavi spisak ubijene djece tokom opsade Sarajeva.

Žbanić na taj način želi da se utvrdi istina, te da se stane ukraj spekulacijama koje su kulminirale posljednjih dana.

Ja neću nuditi pare kao Srđan Puhalo jer smatram da (kroz poreze) sasvim dovoljno plaćamo institucije da rade na utvrđivanju činjenica (za to svaki mjesec dobijaju platu i do sada su imali priliku objaviti svako ime ubijenog ljudskog bića, datum, okolnosti i mjesto gdje je osoba ubijena i sahranjena ili se vodi kao nestala).

Napravljena je knjiga mrtvih koja govori da je u Sarajevu ubijeno duplo manje djece nego što mediji i političari koriste u svojim govorima. Za mene je i jedno jedino ubijeno u Sarajevu ili bilo gdje drugo – previše! Ne razumijem u čemu je problem da dobijemo spiskove na uvid? Izvrstan tekst Edin Ramulić. Srđane, odlično postavljeno pitanje ! Trebali smo ga mi u Sarajevu prvi postaviti. Hvala ti”, napisala je Žbanić na Facebooku.

Njena objava je izazvala lavinu reakcija, kako negativnih, tako i pozitivnih.

U jednoj od njih je objavljen link publikacije “Posljedice opsade Sarajeva: genocid, urbicid i ekocid” unutar djela “Opsada i odbrana Sarajeva 1992-1995.” u kojoj se navodi da je tokom opsade u Sarajevo stradalo 1.601 dijete.

Stradanje djece u tom djelu je prikazan tabelarno kroz godine, na što je Žbanić odgovorila:

U Knjizi mrtvih, Centra za istaživanje i dokumentaciju navode se imena djece, datum rođenja, od čega su tačno stradali, gdje su sahranjeni – broj ubijene djece je duplo manji. Gdje su imena ostalih? Srpski instituti tvrde da je u Kravici ubijeno 5.000 civila, ali nema imena pa se podatak ne smatra relevantim. Svima nam je bolje da dođemo do istine. Ako je istina 1.601 dijete onda valjda nije problem dati spisak sa imenima. Gdje je spisak?”

Podsjetimo se Puhalo je u svom autroskom tesktu između ostalog naveo:

Ipak, u toj najboljoj namjeri da se oda počast ubijenoj sarajevskoj djeci, stalno se potencira jedna činjenica koja, jednostavno, nije dokazana, a to je da je u Sarajevu ubijeno 1.601 dijete.

Prema istraživanjima koja su dokumentirana, ubijeno je mnogo manje djece, a taj broj varira od institucije do institucije, ali nije ni blizu ovog broja. Molim vas da pažljivo pročitate moj tekst iz 2015. godine u kojem sam pisao o broju ubijene djece“, napisao je Puhalo tada za analiziraj.ba i još mnogo više.

Nakon svega, ponovo se oglasio novim tekstom o istoj temi, za isti portal, također propitujući broj ubijene djece u Sarajevu.

Iskoristio je priliku i da se “obračuna” sa kritičarima kojima je poslao poruke, a među kojima su se našli političari, novinari, medijske kuće, itd…