Lidl demantovao državnu agenciju FIPA-u: “Ne napuštamo BiH, određeni mediji šire lažne vijesti”

Lidl BH demantovao je navode državne Agencije za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA) da napuštaju tržište Bosne i Hercegovine.

Iako je ovo saopćenje FIPA-e, koja je ponavljamo državna agencija, oni su ipak okrivili medije u BiH.

Kompanija Lidl BH želi pojasniti kako su netačne vijesti i natpisi u medijima o napuštanju tržišta Bosne i Hercegovine.bihNa ovaj način želimo opovrgnuti neistinite tvrdnje koje se plasiraju te naglasiti da i dalje aktivno tražimo lokacije za Lidl trgovine širom BiH.

Također, intenzivno nastavljamo sa planom zapošljavanja i širenjem našeg tima”, naveli su za N1 iz Lidl BH.

Prema informacijama kojima N1 raspolaže Lidl je već kupio pojedine lokacije za buduće objekte koji neće biti još izvjesno vrijeme otvoreni u skladu sa politikom kompanije višegodišnjeg pripremanja osoblja, objekta na više lokacija na određenom tržištu.

Šta je FIPA kazala?

Iz Agencije za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA) naveli su da od “Lidla” nisu dobili službeno obavještenje o napuštanju tržišta BiH, ali da neslužbeno saznaju da će nakon napuštanja našeg tržišta njemački trgovački lanac sve resurse i investicijske kapacitete pozicionirati u Turskoj.

Dodaju da su nezadovoljni odnosom institucija prema velikim investitorima.

To i ne bi začudilo obzirom da kompanije zbog komplikacija i užasno spored administracije jednostavno ne žele otvarati filijale u Bosni i Hercegovini.

“‘Lidl’ nas nije službeno obavijestio o napuštanju tržišta BiH, iako su proces registracije završili i bili u postupku pronalaženja lokacija za njihove markete.

Međutim, iz medija smo saznali da se oni ipak povlače iz BiH, jer su nezadovoljni određenim postupcima naših institucija prema jednom tako velikom investitoru kao što je ‘Lidl’“, kazali su iz FIPA-e.

Napomenuli su da FIPA nije imala direktan kontakt u postupku njihove registracije na tržištu BiH, ali su aktivno pratili proces njihovog dolaska tokom 2021. godine.

Naglasili su kako su neslužbeno saznali da su iz te kompanije, kao razloge napuštanja našeg tržišta, naveli presporu administraciju, previsoke cijene zemljišta na lokacijama za investiranje, te nefleksibilnost u komunikaciji s institucijama od kojih su tražili dozvole.

Također, neslužbeno smo obaviješteni da će kompanija nakon napuštanja našeg tržišta, sve resurse i investicijske kapacitete pozicionirati u Turskoj“, rekli su iz FIPA-e.