Foto: IG

Mahir Očuz o multipla sklerozi i legalizaciji kanabisovog ulja: “Želimo da budemo zdravi!”

Mahir Očuz uhapšen je krajem marta, zajedno sa suprugom Džejlom Glavović- Očuz, u okviru akcije “Meta”.

Njihova jedina krivica bila je Mahirova bolest i želja za životom. Uhapšeni su zbog kanabisovog ulja kojeg je Mahir koristio za liječenje teške bolesti multipla skleroze.

Mahir, inače, otvoreno govori o svojoj borbi protiv opake bolesti multipla skleroza, već neko vrijeme zagovara legalizaciju kanabisovog ulja u medicinske svrhe koja bi njemu i sličnim njemu itekako olakšala bitku, koja je sve osim jednostavna.

A Mahirovo zdravstveno stanje se pogoršava.

On je na Instagramu objavio i video sa Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu gdje je primao infuziju.

Također podijelio je i fotografiju s mladićem Adžemom, koji također boluje od ove opake bolesti. A ima samo 19 godina.

Očuz je obavijestio javnost da je Udruženje porodica djece i osoba s poteškoćama u razvoju “Dajte nam šansu” kreiralo brend pod nazivom “Šansa”, zajedno sa bh. modnim brendovima – Bosnian Kingdom Clothing, Brandis i Etiquette sa jasnom misijom – dajemo šansu jedni drugima za uspjeh.

Cilj brenda je promovirati vrijednost i značaj porodice koja je temelj svakog društva. Djeca s poteškoćama u razvoju izrazila su svoju kreativnost kroz crteže koji su postali glavni motiv domaćim kreatorima za razvoj identiteta zajedničkog brenda.

Kupovinom proizvoda novog brenda ‘Šansa’ podržavamo rad udruženja i pružamo porodicama djece i osoba s poteškoćama u razvoju stabilnost, prihvatanje, i ono najvažnije – ljubav“, napisao je Očuz.

Istakao je da se svi proizvodi mogu kupiti u Bosnian Kingdom Shopu ili naručiti putem Facebook i Instagram stranice @bosniankingdom.

Ovo nije promotivni post, iako možda tako izgleda… Ovo je pokret koji treba podržati i razviti do zvijezda! Momak na fotografiji pored mene je mladi i uspješni karatista iz Goražda.

Ali Adžem obolio od multiple skleroze ima 19 godina, a ja duplo više. On je moj brat u borbi protiv ove opake boljke i mi nećemo odustati dok ponovo ne budemo uspješni u sportovima u kojim smo i ranije bili uspješni.

Naš cilj je da nam se po Ženevskoj konvenciji omogući liječenje dokazanim lijekom koji je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) priznala, uljem kanabisa.

Želimo da budemo zdravi! Država je dužna da nam omogući liječenje svakom dokazano ljekovitom supstancom iako je ona u našoj državi okarakterisana kao ‘opojna droga’“, naglasio je Mahir u objavi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mahir Ocuz (@monsieur.ocuz)