Mevlid Jašarević štrajkuje glađu, želi premještaj u Srbiju

Mevlid Jašarević, koji je na 15 godina zatvora osuđen zbog terorističkog napada na američku ambasadu u Sarajevu, stupio je jučer ujutro u štrajk glađu.

Jašarević, koji kaznu trenutno izdržava iza zidina Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija i drugih mjera BiH u Vojkovićima, poznatijem kao “bh. Alkatraz”, rekao je za “Nezavisne novine” da se na ovaj potez odlučio istrajan u zahtjevu da bude premješten u neki od zatvora u Srbiji, čiji je državljanin i gdje ima porodicu.

Od jutros sam u štrajku glađu, sad sam bio kod doktorice koja mi je mjerila šećer i sad će me oni spustiti u stacionar. Na ovu odluku odlučio sam se kako bih ukazao na krupnoću mog problema“, rekao je jučer Jašarević za “Nezavisne”.

Pojasnio je da bi, prema bh. zakonu, on u zatvoru trebalo da ostane do zadnjeg dana kada mu ističe zatvorska kazna.

Ovdje po zakonu ne mogu da mi daju ni slobodan vikend, a ne mogu ni da me pripreme za slobodu. Nemaju uslove za to. Ovdje ću odležati 15 godina i onda ću biti protjeran u Srbiju.

A kako ja da izađem bez ikakvih priprema? U interesu Srbije je da me primi kao svog državljanina i da me pripremi za slobodu“, ističe Jašarević.

On tvrdi da je o štrajku glađu obavijestio i Ambasadu Srbije u BiH te priželjkuje razgovor s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

I da sam najgori na svijetu, ja sam u Srbiji rođen. Nadam se da će Vučić imati pet minuta da obavimo video-poziv da iznesem moj problem“, rekao nam je Jašarević u telefonskoj izjavi.

I Siniša Perković, upravnik Zavoda za izvršenje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH, potvrdio je da Jašarević štrajka glađu.

On je smješten u stacionar kako to zakon predviđa“, rekao je Perković za “Nezavisne novine”.

Podsjetimo, Jašarević je i zvaničnim putem zatražio da ostatak zatvorske kazne odsluži u Srbiji, što mu je tamošnje pravosuđe odbilo.

Prije godinu Jašarević je poslao Ministarstvu pravde BiH dopis da želi premještaj u Srbiju, te je taj zahtjev proslijeđen u Ministarstvo pravde Srbije, a oni su ga dostavili Višem sudu u Beogradu, Posebnom odjeljenju, odakle mu je stigla odbijenica, a na to rješenje on je uložio žalbu. Odluka po toj žalbi još mu nije stigla.

Apelaciono vijeće Suda BiH izreklo je krajem 2013. godine pravosnažnu presudu Jašareviću od 15 godina zatvora zbog napada na američku ambasadu u Sarajevu, izvedenog 28. oktobra 2011. godine.

Advokat podržao njegov zahtjev

Pred Sudom BiH ga branio advokat Senad Dupovac, koji je ranije istakao da je podržao Jašarevića u namjeri da zatraži premještanje u neki od zatvora u Srbiji.

S obzirom na krivično djelo za koje je osuđen, ovdje ne bi dobio ni dana skraćenja kazne, dok je pravosuđe u Srbiji fleksibilnije, u smislu da, ako se dobro ponaša u KPZ-u, može dobiti umanjenje.

Druga stvar, u pandemijsko vrijeme onemogućena mu je bila posjeta supruge i sina, a tamo bi mu lakše dolazili. Ja sam mu zato dao podršku, ohrabrio ga. On je kao državljanin Srbije predao taj zahtjev i to mu je odbijeno, što je za mene nonsens. On se potpuno resocijalizirao, a i raskrstio je sa svojim pređašnjim uvjerenjima”, tvrdi Dupovac.

Upoznat je s Jašarevićevim zahtjevom i Siniša Perković, upravnik Zavoda za izvršenje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH, koji ističe da ova ustanova ne donosi ovakve odluke, već zahtjeve prosljeđuje nadležnim institucijama.

Jašareviću uvijek nešto smeta, ali ne pravi probleme, ne tuče se, ne izaziva nikoga i tako dalje. Znam da je zahtijevao premještaj.

Mi smo to proslijedili, a šta će odlučiti naše ili pravosuđe Srbije, to nema veze s nama. Mi smo to proslijedili i šta oni odluče, mi ćemo to sprovesti”, rekao je Perković.

Nemanja Milenković, advokat iz Srbije, koji je u toj državi Jašareviću dodijeljen po službenoj družnosti, potvrđuje da je predao žalbu nakon što je Viši sud u Beogradu odbio da Jašarević bude premješten u zatvor u Srbiji.

Ne zna kada bi se o žalbi moglo odlučivati, ali očekuje da će se to desiti do kraja ljeta.

Smatram da on ima uslove da pređe da odsluži ostatak zatvorske kazne u Srbiji, s obzirom na to da je srpski državljanin.

Također, u žalbi sam istakao da je odluka bh. suda, prema mom mišljenju, malo nepravedna, s obzirom na to da je osuđen na previsoku kaznu zatvora – na takve kazne bivaju osuđeni ljudi koji su izvršili svirepo ubistvo”, rekao je Milenković.

Iz Višeg suda u Beogradu takođe potvrđuju da je izjavljena žalba na njihovo rješenje koje se odnosi na Jašarevićev zahtjev.

Imajući u vidu izjavljenu žalbu na predmetno rješenje, o detaljima se ne možemo izjašnjavati, jer rešenje nije pravosnažno”, rekla je Tatjana Matić, koordintorka za medije u Višem sudu u Beogradu.

Apelaciono vijeće Suda BiH izreklo je krajem 2013. godine pravosnažnu presudu Jašareviću od 15 godina zatvora zbog napada na američku ambasadu u Sarajevu, počinjenog 28. oktobra 2011. godine.

Jašarević je, prema dostupnim informacijama, tog dana ispalio 105 metaka i teško, u obje noge, ranio policajca Mirsada Velića.

Onesposobljen je snajperskim hicem pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, a potom uhapšen.

Prethodno je Jašaravić, prema operativnim saznanjima, kao pripadnik vehabijskog pokreta više puta boravio u Gornjoj Maoči.