Ministarstvo privrede KS: “U prašumi Ravna Vala se ne provode nikakve aktivnosti na sječi stabala”

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo reagiralo je na dešavanja u Ravnoj Vali.

Naveli su da se u prašumi ne provode nikakve aktivnosti na sječi stabala, ali ni bilo druge aktivnosti.

Područje koje je definisano kao prašuma, kakva je i ‘Ravna Vala’ nije predmet bilo koje vrste radova u smislu eksploatacije šume, obzirom da je u prašumi zabranjena bilo koja vrsta radova, odnosno utjecaj antropogenog faktora.

Također, koristimo priliku da informišemo javnost da je riječ o redovnoj sječi u Odjelu 107, GJ Igman ŠPP ‘Igmansko’ koje provodi KJP ‘Sarajevo šume’ d.o.o. u skladu s godišnjim planom realizacije koji proizilazi iz Šumsko-privredne osnove ‘Igmansko’. Ovaj lokalitet nije u teritorijalnom sastavu, odnosno definisanim granicama prašume ‘Ravna Vala’“, naveli su iz Ministarstva privrede KS.

Kako dodaju o gore navedenim aktivnostima upoznata je i šumarska služba koja je vršila nadzor nad pomenutim radovima KJP “Sarajevo šume” d.o.o. u aprilu ove godine.

Ovom prilikom, napominjemo i da Ministarstvo privrede i KJP ‘Sarajevo – šume’ d.o.o. planiraju u narednom periodu poduzeti dodatne aktivnosti na zaštiti i valorizaciji prašume ‘Ravna vala’.

S ciljem dodatne provjere ovog medijskog navoda mi smo odmah uputili čuvarsku službu na lice mjesta kako bi se i faktički utvrdilo činjenično stanje“, dodaju iz Ministarstva.

Podsjetili su i da ovo nije prvi put da se u medijima plasiraju neosnovane informacije u vezi sa sječom šume.

Ovim putem apeliramo da u se budućnosti provjeravaju informacije prije same objave, jer objavljivanje neprovjerenih informacija stvara kod javnosti utisak o nemarnom odnosu nadležnih organa u oblasti zaštite šuma, a u konkretnom slučaju Ministarstva privrede i Uprave za šumarstvo KS, što evo i u ovom slučaju ne odgovara istini, kao što je uostalom slučaj i sa prethodnim objavama ovog tipa“, navodi se u saopćenju Ministarstva privrede KS.

Podsjetimo, prašuma Ravna Vala, jedina u Kantonu Sarajevo, se nalazi dvadesetak kilometara jugozapadno od Sarajeva, na Igmanu.

Čini je neutrofilna ilirska šuma bukve i jele, a u njenoj neposrednoj blizini se nalazi i nekoliko rijetkih i ugroženih biljnih vrsta.

Kako su mediji objavili jutros, šumokradice su izazvale ekološku katastrofu.

Dodaje se da su posječene najzdravije bukve, kroz prašumu napravljen put za izvlačenje balvana, slike su koje danas obilaze medije i društvene mreže.

Pored toga što su šumokradice načinile ogromnu ekološku štetu, u pitanju je i milionska krađa tvrde mediji.