Mirsad Tokača: “To što tvrde iz Instituta vrlo upitno, gdje je taj fantomski spisak od 1.601”

Direktor Istraživačko dokumentacionog centara IDC-a Mirsad Tokača, komentarišući temu oko broja ubijene djece tokom opsade Sarajeva, kazao je da za njega brojevi nisu bitni.

Kako kaže, nisu mu bitni jer imaju ljudi koji su lansirali brojeve sa različitim namjerama.

To može biti dio ratne propagande ili bilo šta drugo. Ono što je bitno je identitet žrtve, i za to se borim skoro 30 godina. Ne možete i neodgovorno je u javni prostor lansirati broj od 1.601 ubijenog djeteta, a da ne ponudite nikakvu argumentaciju.

Naravno, nespretan način na koji je Srđan Puhalo izašao u javni prostor je jedna vrsta priče i sasvim je druga priča naša neodgovornost da takvu vrstu izbacivanja brojeva, koji se ne pojavljuju 1996., nego se pojavljuju 1994. godine, a pojavljivali su se i nogo ranije.

To je potpuno neodgovorno i vi time nudite argumentaciju onima koji hoće da relavitiziraju zločine i koji hoće da ga potpuno negiraju”, rekao je Tokača za Source.

Naveo je i da je on uvijek govorio o brojevima iza kojih su stajala imena i identiteti ljudi.

Radili smo taj posao dugo godina, a 2003. godine počinjemo popis stanovništva uključujući Sarajevo. To je jedno dubinsko istraživanje iza kojeg stoji 100.000 imena”, kazao je on.

Vršena istraživanja

Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu se oglasio i rekli su u saopćenju da je 1996. godine Zavod za zdravstvenu zaštitu BiH iznio spiskove sa pojedinačnim identitetima da je u Sarajevu pod opsadom ubijeno 1.601 dijete, a ranjeno 14.946 djece.

To što tvrdi gospoda iz Instituta je vrlo upitno. Gdje je taj fantomski spisak? Zašto nikada nije objavljen? Vrlo je interesantno da Institut tako nešto kaže i koji je svojim istraživanjem tu cifru potpuno negirao.

Institut je između 2006. i 2010. radio istraživanja i došli su do imena 524 djece u opsjednutom Sarajevu, kad kažem opsjednuto Sarajevo, govorim o šest općina koje nisu bile slobodne”, istaknuo je Tokača, dodajući:

Ako postoji spisak – zašto nikad nije objelodanljen i objavljen? Zašto taj spisak nisu odmah objavili? Evo desetak dana traje ova debata”.

Podsjetimo, ovu temu je otvorio politički analitičar Srđan Puhalo, koji je čak punudio novčanu nagradu u iznosu od 10.000 KM svakome ko mu donese imena 1.601 ubijenog djeteta tokom opsade Sarajeva.

Cijeli intervju sa Tokačom pogledajte na portalu Source.