Nedim Sladić objavio dijagram zbog čega se Bosanci najviše nerviraju

Poznati bosanskohercegovački meteorolog Nedim Sladić postavio je zanimljivu objavu na Facebook.

Sladić je inače izuzetno uspješan meteorolog koji rijetko pogriješi u svojim prognozama, pa je omiljen u našoj državi.

Sladić se odlučio našaliti, pa je objavio dijagram koji prikazuje zbog čega se Bosanci najviše nerviraju.

U “ponudi” su bile četiri stvari, i to kasne plate i penzije, Džeko ne igra, Karleuša opet onog našeg izvrijeđala, kiša za vikend.

Sladić je uz fotografiju napisao “Bit će da je do kiše za vikend“.

“Nema bojazni od nevremena”

Sladić je jučer objavio da nema bojazni od nevremena na području Sarajeva.

Povremeno jak istočni i sjeveroistočni vjetar je posljedica blizine lokalnih nestabilnosti koje su zahvatile južne i istočne dijelove Kantona, pogotovo Bjelašnicu, Trebević i Igman gdje su DHMZ-ovi radarski snimci zabilježili pljuskove i grmljavinu, a svježinu zraka i vlagu možemo u gradu upravo sada osjetiti kroz ovaj vjetar.

Na današnoj prognozi prognoznog modela ICON i profila vlažnog zraka na 925 i 900 hPa (700 i 900 m) bilo je jasno vidljivo da prizemni slojevi nemaju dovoljnu količinu vlage od Sarajeva i dalje prema sjeveru, budući da se danas glavnina nestabilnosti premjestila nad Hercegovinu kako i visinska ciklona koja diktira nestabilne vremenske prilike iznad naše zemlje je počela odmicati prema Egejskom moru.

Sam sistem se iz istočnog planinskog pojasa premješta u istočnoj i sjeveroistočnoj struji narednih sati, odnosno po struji koja ide južnije od centra grada i usmjerava je prema jugozapadu. On će se polako gasiti kako i dan bude odmicao svom kraju, a vjetar će kroz narednih sat vremena potpuno oslabjeti“, napisao je Sladić jučer.

Bitno je naglasiti da se njegova prognoza, iako tako nije izgledalo obzirom na oblake koji su se nadvili nad Sarajevom, bila tačna.