Nedim Sladić prognozirao kada nam stižu temperature od 30 stepeni

Promjenjivo, tj. uobičajeno majsko vrijeme pratit će nas i u narednom periodu, a najmanje do 10. maja.

To znači jedno – red sunca, red (konvektivnih) oblaka, i red lokalnih pljuskova, dok će temperature zraka biti uglavnom u granicama prosjeka za 05. mjesec objavio je mladi bh meterolog Nedim Sladić.

Za Sladića volimo reći da prognoze rijetko pogriješi, odnosno da mu je skoro pa svaka tačna za razliku od državnih zavoda.

Pod utjecajem visinske ciklone sutra te nove visinske doline ponovo prema kraju iduće sedmice bit će nestabilno s pljuskovima praćeni grmljavinom, mjestimično te kratkotrajno i izraženijim, no prostorno i intenzitetom lokalne pljuskove je nezahvalno prognozirati na duže staze, kako u velikoj mjeri na njih utječe količina vlage u srednjim nivoima atmosfere, indeksi nestabilnosti, prethodno prijepodnevno zagrijavanje podloge i temperatura okolnog zraka koja za nastanak većeg uzdizanja i hlađenja zahtjeva veću temperaturnu razliku između temperature podloge i okolnog zrak.

Tako se za njih često radi nowcasting (prognoziranje do nekoliko sati unaprijed). Kako lokalni pljuskovi nisu prostorno i količinski jednako raspoređeni, najveće šanse za njih u narednih 7 do 10 dana su u višim, odnosno planinskim predjelima.

Između dva spomenuta perioda, sredina iduće sedmice donosi prolazno jačanje visinskog grebena i manje vjerovatnoće za pojavu pljuskova te više sunca.

Prema sredini mjeseca već nekoliko dana unazad postoje prve naznake jačeg zatopljenja, a vjerovatno do njenog kraja i pojava prvih vrelih dana, odnosno tridesetica u 2022. godini”, prognozirao je Sladić.

“Samo čekajte da ugrije, poželjet ćete da što prije prestane grijati”

Podsjetimo, kako je prije nekoliko dana u svojoj u svojoj analizi naveo Sladić, mart 2022. godine je temperaturnim hodom i padavinama identičan onim iz 2000. godine, 2012. pa djelomično i 2021. godine.

Veliki broj mraznih dana u ovom martu u Sarajevu (a bilo ih je 22) ima i mart 2000. godine (njih 17), za petnaestak manje 2012. (7 dana).

April je skoro čista kopija 2021. godine, a ima velike sličnosti i sa 2012. godinom.

Zanimljivo je da su sve navedene godine bile proljeća sa La Nina fazom.

U poklapanju je i NAO faza koja je također i u 2012. i 2021. godine iz pozitvne martovske vrijednosti u aprilu išla ka negativnoj, a s kojom i povezujemo spuštanje hladne zračne mase polarnog porijekla znatno južnije.

Kada se iscrtaju kompoziti geopotencijalnih anomalija na 500 hPa – trenutni period je identičan 2021. i 2012. godini“, navodi Sladić.

Kako dodaje Sladić, od maja zavisi uveliko i razvoj ljeta nad Balkanom i na osnovu nje dobit ćemo najsličniji mogući scenario.

Suha podloga idealna je za dugotrajnije održavanje anticiklone, a samim tim i dugotrajnije i izraženije toplotne valove.

Kako bismo to izbjegli, dobro je da imamo barem kakve-takve infuzije koje mogu kratkoročno pomoći, s obzirom da poslije petka i ove kratke kišne epizode u Hercegovini konkretnijih padavina nema, a u ovo doba godine primat preuzima prostorna neujednačenost padavina usljed njene izražene lokalnosti i pljuskovitog karaktera. Žargonski rečeno, tada se kiša svodi pod onu – koga potrefi, potrefilo je“, navodi Sladić.

Prisjetimo se da je ljeto 2012. najtoplije bosanskohercegovačko ljeto otkako je mjerenja, a 2021. godine među pet najtoplijih.

Negativno odstupanje temperature zraka, pa povremeno i ono značajnije ovog proljeća će se naplatiti u mjesecima koje dolaze, i to po običaju zadnjih godina vrlo žestoko i, kako u žargonu to kažemo, ‘s zateznim kamatama’.

Istina, hladno je bilo, povremeno i neprimjereno za doba godine u kojem se nalazimo i to je neosporiva činjenica. Ali vjerujte mi, teško nam se kada se Afrika promoli nosom preko Mediterana i protegne svoj vreli jezik k nama. Samo čekajte da ugrije, pa da vidite kako ćete poželjeti da što prije prestane grijati“, dodaje Sladić.

Sezonske prognoze za ljeto 2022. su za sada prilično orijentisane ka vrućini i deficitu padavina, ali ipak sačekajmo maj kada ćemo biti puno pametniji, zaključio je mladi meteorolog.

Kakvo nam vrijeme predstoji narednih dana?

Sudeći prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda slijedi nam nekoliko kišovitih dana.

Sutra će u Bosni i Hercegovini biti pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa kišom i pljuskovima. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 6 i 11 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 14 i 19 °C.

U Sarajevu pretežno oblačno uz moguću kišu ili pljuskove. Najniža jutarnja temperatura zraka oko 7°C, a najviša dnevna oko 15 °C.

U utorak u Bosni i Hercegovini se prognozira pretežno oblačno vrijeme. Pljuskovi su najizgledniji u Hercegovini, jugozapadnim i centralnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjeren jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 6 i 10 °C, na jugu zemlje do 12 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 14 i 20 °C.

U srijedu u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Od sredine dana prema večernjim satima se očekuju lokalni pljuskovi. Bez padavina na sjeveru i istoku Bosne. Vjetar slab do umjerene jačine većinom južnog i jugozapadnog smjera. U sjevernim područjima vjetar istočnog i sjeveroistočnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 4 i 8 °C, na jugu zemlje do 11 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 18 i 23 °C.