Neum spremno dočekuje turističku sezonu, cijene smještaja više za deset do 15 posto

Jedini bosanskohercegovački grad na Jadranu, Neum, spremno dočekuje turističku sezonu.

Nadležni kažu da su se pobrinuli za novitete u ponudi.

Na broj dolazaka i turista se ne bi trebala odraziti ni inflacija, ni, kažu rat u Ukrajini. Ekipa BHRT-a bila je u Neumu.

Prvi gosti u Neumu su zadovoljni cijenama koje su ih dočekale, uz nadu da do novog povećanja neće doći. Ponuda na bh. primorju svake godine je sve bolja.

Turistički radnici u Neumu pripremaju se za realizaciju aktivnosti na kojim su radili u proteklom razdoblju, a sve što je zabilježeno u predsezoni otvara prostor velikom optimizmu i vraća nadu u oporavak turističkog sektora.

Ukoliko situacija ostane onakva kakva je danas i ako ‘booking’ nastavi ulaziti ovim tempom sezona bi uistinu mogla biti odlična. Četvrti mjesec je malo ‘štekao’, ali peti se otvorio, a booking za sezonu je odličan”, rekao je Davor Krešić, predsjednik Udruge turističkih djelatnika Neuma.

Inflacija uzima danak, pa će vjerovatno drastično povećanje cijena životnih namirnica i energenata utjecati da građani ljetni odmor provedu u jefinijoj varijanti.

I cijene u Neumu u hotelima, kao i u privatnom smještaju, su u porastu.

Deset do petnaest posto je rast cijena smještaja u odnosu na 2021. Na rast cijena hrane je utjecala inflacija, ali u kojem tačno omjeru ne mogu tvrditi, jer je još uvijek nestabilna i promjenjiva nabavka, tako da restorani još uvijek kalkuliraju”, ističe Branimir Butigan, predsjednik Udruge hotelijera Neum.

Tokom predsezone zbog rata u Ukrajini otkazane su ranije potpisane ugovorne i individualne rezervacije iz Poljske.

Kriza se na koncu ipak ne bi trebala odraziti na broj gostiju u Neumu tokom ljetnih mjeseci.

Nakon mjesec dana ‘booking’ je opet krenuo i mogu kazati da rat nema veze s bukingom i nadamo se da će tako i ostati”, rekao je Krešić.

Neum će se uskoro rasteretiti tranzitnog prometa kroz grad koji je njegovim stanovnicima do sada stvarao velike probleme.

Dugoočekivana cesta Stolac-Neum s početkom sezone povezat će jedini bh. grad na moru sa ostatkom zemlje, a gostima olakšati dolazak.

Neke najave, u nekim razgovorima sa čelnim ljudima Cesta Federacije BiH, sredinom jula bi moglo biti zvanično otvorenje ceste. Nakon toliko godina povezanost sa unutrašnjošću i zasigurno novi iskorak za Neum”, kazao je Dragan Jurković, načelnik Općine Neum.

Iako predsezona nije na nivou 2019. godine, očekuje da će tokom jula, augusta i septembra na noćenjima u Neumu biti oko 18 hiljada gostiju svakog dana, što je maksimum smještajnih kapaciteta u ovom gradu.

Velika su očekivanja i od podsezone, jer već postoji značajan broj rezervacija za mjesec oktobar.