Novi nazivi ulica u Sarajevu: Ulice će nositi imena po generalu Alagiću, Schumacheru…

Današnjom odlukom Skupštine Kantona Sarajevo, novoformirana ulica u naselju Nova Otoka, na području Općine Novi Grad, zvat će se ulica “Generala Mehmeda Alagića”, po istaknutom vojskovođi i heroju Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Tokom agresije na BiH, general Alagić je bio komandant Trećeg i Sedmog korpusa Armije RBiH.

Ostat će upamćen po akcijama oslobađanja Vlašića, Kupresa, Donjeg Vakufa i Sanskog Mosta. Preminuo je 07. marta 2003. godine i sahranjen u rodnim Fajtovcima kod Sanskog Mosta.

Odluka je donesena na prijedlog Komisije za obilježavanje, čuvanje i njegovanje historijskih događaja i ličnosti Skupštine KS i na osnovu zaključka Općinskog vijeća Novi Grad.

Istom procedurom, Skupština je donijela odluku i da se preimenuje A transverzala, na području ove općine – MZ “Dobrinja A” i “Saraj-Polje”, u A transverzala “Michael Schumacher”, u čast istaknutog humanitarca i počasnog građanina Sarajeva, čija djela Sarajevo ne zaboravlja.

Inače, sedmostruki svjetski prvak u Formuli 1 u glavni grad BiH prvi put je došao 1996. godine, a zatim i u decembru naredne godine.

Stigao je u organizaciji HOPE-a i UNICEF-a kako bi posjetio u ratu ranjenu djecu u bolnici Koševo. Cilj njegove posjete bio je dio UNESCO-ovog projekta prikupljanja novca za specijalizovanu bolnicu za sarajevsku djecu, žrtve granatiranja i mina.

Schumacher je nakon agresije na BiH, djeci koja su u ratu ostala bez nogu i ruku, plaćao liječenje i proteze, čime je za sva vremena stekao simpatije Bosanaca i Hercegovaca.

Kao specijalni ambasador UNESCO-a donirao je značajna sredstva za projekte u našem gradu.

Skupština KS je donijela Odluku i da se naselje u općini Novi Grad, koje se nalazi u ulici Safeta Zajke od broja 128 do broja 176, zove “Mala mahala”.

Također, na prijedlog nadležne skupštinske komisije i na osnovu zaključka Općinskog vijeća Stari Grad, donesena je Odluka da se prostor koji se nalazi iznad podzemne garaže u ulice Avdage Šahinagića, na području općine Stari Grad, nazove “Trg Prve brigade policije“.

Pomenuta policijsko-vojna formacija je dala nemjerljiv doprinos odbrani grada Sarajeva od agresije, a policajci i borci ove brigade branili su državu na svim ratištima širom Bosne i Hercegovine.

Zajedno sa Patriotskom ligom i Zelenim beretkama, pripadnici Prve brigade policije Stari Grad su učestvovali u organizaciji otpora od brutalne agresije koja je izvršena na nezavisnu Republiku Bosnu i Hercegovinu.

U toku odbrambeno-oslobodilačkog rata, u redovima Prve brigade policije Stari Grad borilo se 1.230 boraca, a 44 pripadnika ove brigade položili su svoje živote u odbrani jedine nam domovine. Za iskazanu hrabrost i požrtvovanje u oružanom suprostavljanju agresoru, 20 pripadnika Prve brigade policije odlikovano je najvišim ratnim priznanjima, a to su tri “Zlatna ljiljana”, tri “Policijske medalje za hrabrost”, 12 “Zlatnih policijskih znački” i dvije “Srebrene policijske značke”.

Zvonko Marić o generalu Alagiću: “Priređena mu je jeziva drama, Milošević mu je morao posuditi odjeću”

Tokom rasprave na sjednici Skupštine KS za diskusiju se javio zastupnik Zvonko Marić (SBB), koji je poznavao Mehmeda Alagića.

Govorio bih kao neko ko je poznavao generala Mehmeda Alagića, jer ako nešto ne kažem osjećao bih se kao saučesnik u prikrivanju istine o rahmetli generalu Alagiću.

Reći ću nešto kao na temelju onog što sam svjedočio pred Haškim tribunalom, kao neko ko je poznavao generala za vrijeme rata i poslije rata kada je bio načelnik općine Sanski Most.

To je general koji je bio na puno mjesta, da ne nabrajam sve te akcije kojim je zapovijedao, od Kupresa, Vlašića, oslobađanje Sanskog Mosta, Treskavice i pomaganju građanima Sarajeva“, kazao je Marić.

Istakao je da je znao njegov način promišljanja i o ratu i o ratnim zločinima.

Drama koja mu je priređena je jeziva i dramatična. To poniženje kada je uhapšen je neprimjereno civilizaciji i onom što je on uradio za Bosnu i Hercegovinu.

Dan prije hapšenja je ručao s Zlatkom Lagumdžijom, kada je na najslikovitiji način pokazao i potvrdio ono što mu je rahmetli profesor Nijaz Duraković govorio ‘Čuvajte se danajaca i kada vam darove nose’. Nije mu rečeno da će biti deportiran u Hag, iako je Lagumdžija dobro znao šta se dešava“, rekao je.

Zvonko Marić je podsjetio je da je ulica najmanje ono što je on zaslužio, jer je Sarajevo pored ostalih gradova branio.

Kada je došao u Hag u trenerci morao je posuditi odjeću. Tu odjeću mu je posudio zamislite ratni zločinac Slobodan Milošević. Poražavajuće je to što je preživio general Alagić. Nema nikave dileme da ću ovo podržati“, dodao je Marić.